Изгасвайте лампата след себе си

Съществува един мит, че честото включване и изключване на лампите води до по-голямо потребление на електричество, сравнено с положението, ако светят постоянно. Няма нищо вярно в това твърдение. Има само едно изключение и това са флуоресцентните крушки - те ще изгорят по-бързо, ако много често ги включвате и изключвате. За всички останали осветителни тела си създайте навик, когато излизате от стаята да ги изгасвате.

Сменете крушките


Смяната на обикновените крушки с флуоресцентни или LED такива редуцира разходите ви по два начина: всяка една флуоресцентна или LED лампа спестява годишно около 10 лв. от сметката за ток, а освен това техният живот е много по-дълъг от този на обикновените източници на светлина. За сравнение ще посочим, че жизненият цикъл на обикновена крушка е около 1 година, на флуоресцентните - 9 години, а на LED - цели 22 години.

Регулирайте осветлението

Поставянето на димери (реостати), които регулират осветлението, ще Ви спести годишно около 50 лв. от сметката за ток. Повечето са универсални, подходящи за всякакви осветителни тела, от полилеи до нощни лампи. Има и модели, които са специално разработени за флуоресцентни и LED крушки - те ви гарантират още по-голяма икономия и въпреки по-високата цена, инвестицията си заслужава.

Светли тонове за повече светлина

Светлият цвят на стените незабавно осветява помещението. Ако изберете латекс със сатенен завършек, частиците му ще отразяват светлината от повърхността и ще я разпределят равномерно в пространството. Огледалото също разпръсква светлината. За повече светлина е много важно редовно да премахвате полепналата прах по крушките и абажурите.

Интелигентно осветление


Ако вие или останалите членове от семейството редовно забравяте крушките да светят, подменете обикновените ключове със сензорни такива, които автоматично изключват осветлението няколко минути след като сте напуснали стаята. Такива ключове са особено подходящи за килери или перални помещения. 

Много осветителни тела

Когато в едно помещение има няколко източника на светлина – полилеи, настолни и стенни лампи, е лесно да се контролира точното количество, което е нужно във всеки един момент. Ако просто ще четете книга, не е нужно да свети големият полилей, който комбинира в себе си няколко крушки. Използвайте настолната лампа. Това ще намали потреблението на електричество със 75%. Интериорните дизайнери съветват, именно от такива съображения, във всекидневната да имате най-малко три източника на светлина.

Икономично градинско осветление

В двора или градината използвайте осветителни тела, които реагират на движение, съветват от comfort.bg. Освен удобство и икономия, те гарантират и сигурност. Можете да избирате от голямо разнообразие от модели и стилове. За алейното осветление например заложете на нисковолтови LED лампи.