Криста Чернева все по-уверено върви по стъпките на известните си родители - актьорите София Кузева и Панчо Чернев. Само че нейния болид по пистата на актьорството се забърза с шеметна скорост - тя е сред главните герои на сериала "Kitz" на Netflix и това само по себе си е голям пробив и повод за радост. Криста, която има участие в още няколко продукции зад гърба си, разказа пред Dir.bg за снимките и как у дома се забавляват тримата.

- Криста, разкажи как ти се случи този сериал и за ролята си в него. Каква е героинята ти, имате ли нещо общо?

Моята героиня е Пипа. Пипа е момиче, което не мисли много преди да говори. Казва каквото й е на ума и не я интересува дали по този начин може да засегне някого. Различна е от мен, аз например винаги се старая да не обидя някого. Тя не е тиха и спокойна, опитва се да получи колкото може повече внимание от околните. Иска да бъде част от готината група на богатите деца.

Като Пипа в "Kitz" (вляво)

Снимка: "Netflix"

Преди повече от година получих от моята агентка две страници текст, без да имам идея за какво става въпрос. Направих кастинга, след седмица поискаха още един. След това ме поканиха в Берлин на прослушване. Вече знаех че е за мега продукция на "Нетфликс" и не можех да спя вечерта преди това и след това. Когато разбрах, че съм избрана, бях с мама и баба. С мама тъкмо бяхме извикали такси да ходим някъде и телефонът ми позвъня. Беше агентката ми. Мама и баба замлъкнаха. И аз започнах да скачам до тавана като ми казаха, че ме искат за ролята. Мама също започна да скача. Направо не можех да повярвам!

Снимка: "Netflix"

- Каква е историята в сериала?

В сериала "Kitz" става дума за група младежи от Мюнхен, които отиват в Кицбюел, Австрия. Киц наричат ски курорта накратко, и има връзка с английското произнасяне на "деца" - "кидс". Има партита, драма, приятелства, любовни истории, всичко характерно за млади хора.

Снимка: "Netflix"

- Родителите ти помогнаха ли ти да извадиш Пипа на бял свят, със съвети или друго?

Те са до мен във всеки момент и процес в живота ми, и в подготовката за Пипа - също. Много говорихме по сценария. Когато не бях сигурна какво е добре за конкретна сцена, ги питах за мнение. Няма по-добри съвети от тези на мама и татко.

- Как се сработи с камерите?

Първият си филм снимах когато бях на 10 години и може да се каже, че имам опит с камерите. За мен това е най-голямата продукция и да имам шанс да бъда част от нея, е нещо извънредно. Чест и удоволствие е да работя с такъв екип. Хората зад камерата бяха също толкова добри, колкото тези пред камерата.

- Имаше ли интересни истории по време на снимките?

Снимахме все млади хора, колеги, може да си представите, че нямаше край от смешни и хубави истории. Щастлива съм, че все още поддържаме контакт. Виждаме се, обядваме, вечеряме заедно. Стартирахме заедно една фаза от нашите животи и това завинаги ще ни остане ценно. Благодарна съм, че с тези момчета и момичета успях да осъществя най-голямата си работа досега.

Снимка: Lucile Leber

- Как се чувстваш като актриса?

Актьорското майсторство винаги ми е било интересно. Като си помисля, че мога да работя това, което толкова обичам, се чувствам щастлива. И с тези родители вкъщи няма как да е по друг начин. Ще се радвам и зрителите да харесат сериала.

- Доколко приемаш тази професия сериозно и искаш ли да я работиш в бъдеще?

Приемам много сериозно тази професия и се виждам все повече в нея. Разбира се следвам и бизнес психология, защото смятам, че винаги е добре да имаш план Б. Искам да бъда актриса и никой не знае до къде бих стигнала. Надявам се да бъде дълъг пътя ми в актьорството и интернационален.

- Мислиш ли, че е генетично обусловено?

Сигурна съм! Аз от когато мога да мисля и имам самосъзнание - гледам филми с мама и татко. Дядо ми Петър Кузев също е актьор. Помня веднъж нашите да гледаха филм, в който мама я застрелват. Приех го драматично. Тогава не ми е било ясно, че е професия, и не помня как ми обясниха защо мама я стрелят, знаех само, че е странно.

Снимка: Christine Rogge

- Говори ли се у вас за изкуство и какво това ти допринесе?

Минаваме през различни процеси и мама, и татко, и аз, и когато има нещо конкретно, си говорим. Иначе темите за изкуство присъстват постоянно.

Аз съм им благодарна, че мога да говоря с тях и за лични неща. Моите приятели се изненадват като им кажа какво споделям с родителите си.

- Кои са любимите ви теми?

Те двамата много обичат да се смеят заедно. Аз се присъединявам към тях. Понякога така истински се хилим и имаме толкова хубаво време вкъщи! Ние с мама обичаме да готвим. За да има шоу, аз нося в кухнята блутут колонка и пускам музика. Танцувам, пея, по-добре танцувам, отколкото пея. Татко се включва, и в кухнята е небивал купон - мама готви, ние с него танцуваме и пеем.

- Имаш ли приятел, той също ли е актьор?

Имам приятел, работи в съвсем друга сфера. Щастливи сме заедно.

Снимка: Lina Tesch

- Как се забавляваш в личното си време? Какви хобита имаш?

Личното ми време ако не съм на кастинги, снимки или в университета, обичам да прекарвам с родителите си. Дори да се повтарям, това е факт. Обичам да съм с приятели. Моят приятел също така е социален и ни харесва да сме с компания, да се забавляваме. Тренирам, старая се да тичам всеки ден, по половин час. Пускам си музика или подкаст и за нищо не мисля. Тогава съм сама за себе си. Медитирам всеки ден по 10 минути и това ме центрира ме във важните неща. Това е нещо, което наскоро открих за себе си.

- Кои са твоите идоли в Седмото изкуство?

Идол за мен е Натали Портман, уникална актриса с истинско излъчване, което е рядкост в Холивуд. Тя играе по перфектен начин в "Черния лебед" и това е най-високото ниво, което може да се постигне.

Снимка:Charlotte Ea

- Колко често идваш в България и какво най-много обичаш тук?

Почти цялото ми семейство е в България, освен майка ми и баща ми. За мен е важно да се виждам с тях. Когато съм в София, баба ми Марги ми готви любими вкусотии - например пълнени чушки и кекс. Няма по-хубави ястия от това.