Жените домакинстват по-малко от всякога

Съвременните жени домакинстват по-малко от предшественичките си, но все пак повече от мъжете, установи екип на Оксфордския университет.

Обратно в новината

Коментари - Жените домакинстват по-малко от всякога | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моите жени не се оплакват от такива глупости.

Няма значение кой колко чинии мие, но любовта има нужда да се показва ежедневно. За мен например е важно жената до мен постоянно да ми показва колко ме обича, като например да не ми се цупи когато си поискам в задния двор или да не ми вдига ревниви скандали, когато си водя разни приятелки в къщи на гости, винаги когато имам нужда да ми дава колата си (щот аз на практика моя никога не съм имал), да не обръща внимание на това, че от години почти не съм се хващал на никаква работа, а случаите, в които това е ставало е било за няколко дни понеже никой работодател не може да бъде на моите нива на красота и интелект. Освен тва изобщо не трябва да очаква от мен да бъда в добри отношения или да помагам на родителите и по какъвто и да било начин, щот майка и е потресаващо тъпа, а баща и толква много ме мрази, че ако имаше възможност щеше да ме гръмне с патрони за глиган...и най-вече изобщо не трябва да отдава каквото и да било значени на това, че аз съм на 52, а тя на 16. За истинската любов няма възрастови ограничения !

Горката, цял живот ще биеш катерицата... Всеки, който влезе във филма "Война между половете" си е тъпанар/ка. И го чака самота. Такава война няма. Двата пола се привличат и напасват. Всичко друго е временна антицивилизационна пропаганда. Няма успешна цивилизация по света, в която мъжете и жените да са воювали. А у нас вече и децата воюват с родителите си.

Много от мъжете в България биха се срамували да кажат, че вършат домакинска работа. А в това няма нищо срамно. Един мъж не е чехльо щото е измил чиниите, нито пък баси мъжкаря като ги тресне на жена си, пусне една псувня и си излезе без да му пука за дома. Едно семейство е първо здрава връзка между двама души, взаимопомагане и партньорство. Не всички мъже са добри в ремонтите, нито пък всички жени са добри в правилното простиране на дрехи и гладене на ризи. Единият като се дръпне и каже "А, не... тва е твоя работа", то неизменно и другия ще намери повод да се заяде. Едно време именно така разбрах, че съпругът ми е човекът за мен. В първата седмица от нашето съжителство бях тръгнала да мия пода, обадиха ми се по телефона, оставих парцала и се отдалечих. Като се върнах той беше свършил миенето, за да можело да излезем по-бързо. Тогава така се трогнах и за мене и до ден днешен това е един от най-скъпите подаръци, които ми е правил. Разбрах, че е човек, с който можем много да постигнем, а не човек който ще гледа само себе си. И не се излъгах, 15г по-късно пак за него ще се омъжа. Затова, скъпи мъже, не гледайте само да печелите нещо на дребно, не ви прави по-големи мъжкари.

колко по на юг се отива толкова повече жената прави всичко !

А защо в САЩ са в застой?! м?

и когато ги евеш жените, пак мрънкят....

"От обхванатите държави най-много домакинстват италианките, вероятно защото мъжете им най-малко се включват в тези задачи."= хахаха, основната причина е, че само около 35% от жените в Италиата ходят въобще на работа. Италия е в дъното (само преди Малта) по трудова заетост на жените! Все пак като не работят поне да чистят чат-пат и да варят макарони...

Какво домакинстване, какви пет лева, това да не ти е онова време - то човек няма възможност да опита всички готови изкушения, които му предлагат заведенията:)))))))

Абе хора, щом толкова се мразите едни други, защо се жените и сьздавате деца? Живеите си сами и шапка на тояга! Отвреме навреме някоя краткотраина вразка за задоволяване на нуждите и толкова. Кои ви бие по главата да сьздавате семеиство?

За съжаление проблемите с разпределение на задълженията в едно семейство идвата СЛЕД подписването или започването на съвместен живот. Особено в бедна държава като БГ, където и двамата трябва да работят и в 80 процента от случаите не могат да си позволят чистачка и да вечерят навън. Просто има работа, която НЯКОЙ трябва да я свърши. Едно време беше бабата дето чисти, готви и гледа деца докато малдите работят, сега и това не работи.

Хората са се изкачили на по-високо стъпало благодарение на труда. Сега започва обратния процес - все повече автомати заменят труда в домакинството и в производството. Дали обаче натискането на бутони ще ни изкачи на по-високо ниво? Мисля, че ще има една високо интелигентна прослойка, която трябва да създава машините и една огромна маса, която само ще натиска копчета и ще върви към деградация. Освен това, ще натиска копчета, докато може да си позволи да купува уреди. А уреди ще купува, ако има пари. За да има пари трябва да има работа. Но работните места все повече намаляват вследствие на роботизацията на труда. Хората ще остават без работа и без пари. Накрая алчността на богатите производители, които изхвърлят работници, за да инсталират роботи, ще ги остави без необходимите им потребители на продукцията.

Два часа дневно!? Тия са луди! Аз домакинствам толкова за седмица и пак е много.

Хм, някой домакинствал повече защото отделял повече време за това... Да, ама някои хора са по-организирани от други, и съответно могат да бъдат по-ефективни при извършването на една или няколко домакински дейности наведнъж и тъй за по-малко време да свършат повече работа, само че от статията не става ясно дали този факт е отчетен в това изследване.

Е то какво има за правене, в днешно време всичко се свежда до пускане на миялна и перална машина, всеки знае къде е копчето. Аз се учудвам че им итнема повече от 5 минути, как изобщо го добутват до 2 часа и 2 минути.

Именно, много е лесно. Тогава защо на мъжете им е толкова трудно?!

Печката непростряна, дрехите несготвени

Luna0102

"Жените домакинстват по-малко от всякога" А мъжете? Или за тях се брои за домакинстване, ако си изхвърлят мръсните чорапи за пране?

Жените са създадени, за да прислужват на мъжете и да им раждат деца.

Е, не само. Но това главно.

Жените не са "създадени" освен ако не вярваш на древните християнски текстове от месопотамия които са откровени глупости, а е точно обратното. при еволюция от Y хромозомата е възникнала от мутирала X хромозома и от там и двата пола. За 100 хиляди години се е наложило че мъжете излизат да ловуват, децата остават с майките си.

А, кога и как се е "наложило" жените да раждат и да кърмят?

Съвсем логично. Жените се усетиха, че е свръх естествено да ходят на работа наравно с мъжете, да се прибират по едно и също време. Накрая мъжът да се пльосне на дивана с ракийката, а трудовият ден на жената да продължи с въртене на салати, манджи, пране, чистете и гледане плюс възпитание на децата. Мина времето когато цялата домакинска работа се наричаше женска, а мъжете се опасяваха, че ако имат досег до нея - ще станат по-мало мъжествени

Първо, в огромното мнозинство от връзките, в които и двамата работят, мъжът работи по-тежка и по-високо платена работа. Нещо, което жените масово не отчитат. Второ, домакинската работа явно не включва ремонти, оправяне на тоци, хамалска работа, смяна гуми, поддръжка на кола, плащане на сметки, транспорт и логистика ... едни "дребни" заниманийца, които масово жените попропускат удобно. За сметка на това е важно да се изтъкнем като фул-тайм домакини, нищо че това включва пускане на прахомукачка за 10 мин 2 пъти в седмицата, бършене на прах за 15 мин веднъж, хвърляна полуготова лазаня във фурната, миене на чинии ... все занимания където мъжете грам, ама грам, не помагат. Ако пък гладата деца по цял ден, то не работят, и това ви е реално професията, бих казал доста сладка такава, в сравниние с мъжките професии, ама не знам дали домакините-мъченици го осъзнават това с кравешките си мозъци. Статии като тази, лишени от всякакъв разум, обидни за мъжете(въпреки, че мъжете половината са скопени глупаци, другата половина отдавна са се примирили с безкрайната женска простотия), съществуват за да продължават да давад на жените повод да мрънкат и манипулират мъжете до себе си. Трябва да споменем и едно нщо наречено "феминизъм", но ме съмнява някой тук да си има и най-малко понятие какво точно е това.

А, бе, пич, ти всеки ден ли хамалстваш у вас, пипаш тоците и сменяш гуми?! Щото това да ти кажа се налага сравнително рядко. а колкото до тежката мъжка работа - да, в много случаи е такава, но нали се водите силен пол и че сте по-издържливи?! Да не говорим и колко мъже търкат столовете в някой офис или магазин.

Явно никога през живота си не си хващал парацал

ХАХАХАХАХАХАХ ПО дебилен коментар не бях чела отдвана: " ремонти, оправяне на тоци, хамалска работа, смяна гуми, поддръжка на кола, плащане на сметки, транспорт и логистика " за ремонтите и тоците си има -майстори, освен ако не визиршаш подмяна на крушка, всичко останало се прави от други хора... -смяна гуми - кажи честно сам ли си сменяш гумито или отиваш в близкия сервиз, който за 20-30 кинта ще го направи вместо теб??? -плащане на сметки - тва пък ако е тежка работа.... цели 5 минути трябва да висиш на някоя каса, УЖАСТ, а ако си по умен можеш да го направиш онлайн... Както виждаме истинските мъже не са това, което бяха... Сегашните мъже са такива само на приказки и на повечето от тея мъже съм им шеф и взимам повече от тях.. Така че високоплатената работа не е присъща сао за мъжете..

Вкъщи по токовете пипам аз. По колата също. На връщане от работа пазарувам (с половинката пазаруваме през уикендите), следва готвене, чистене, оправяне на легла, гладене и т.н. Не са никакви 5 мин. Заплатите ни са почти еднакви. Обаче вече реших, че няма да е така и ще започна като мои приятелки - ядене от топлата витрина, гладене - това пък какво беше, пазаруване - обувки от МОЛ-а ...

Като чета какво пишеш - крайно време е било да се сетиш. Казвам го с лека тъга, защото и аз късно реагирах...Да не се претовари милия, все едно че за мен някой мисли...

Нищо ново под слънцето: докато мъжете пращат ракети в космоса, жените мрънкат, че им тежи парцала и бърсането на прах. Не ми се влиза в подробен анализ на база отделено време/тежест на заниманието(мъжете почват от 40+ часа на седмица бъхтене), кой всъщност допринася повече в семейството. Резултата е ясен - мъжете. По дразещото обаче е не това, а друго, че жените мрънкат сто пъти повече, и нямат елементарно уважение към труда на мъжете до тях. Да, мъжете са "силния" пол, но това не прави "мъжката" работа лека, прави мъжете по-пригодни да я вършат, съответо ви освождава вас от необходимост да я вършите. Само един въпрос ще ви задам, така като се огледате около вас, лаптопа, софтуеъра на лаптопа, кабелите, масата под него, пералнята, печката, вратата, апартамента, на улицата, колите, тротоара, светофара, магазинчето на Тотка, всичко кажи речи основно за нашето съществуване , тея "така лесни" и "несложни" обекти жени ли са ги създавали, или онези "мързеливите" мъже дето само лежат, гледат ТВ и подвикват на жена си да им сипе ракия? Тази т.н. "война м/у половете" съществува единствено заради вашия егоцентризъм, необективност и липса на уважение. И, не, повечето мъже уважават достатъчно женските занимания, гледането на деца, домакинстват, не обвиняват и не се оплакват.

А бе, по-трудна работа от това да направиш някого "човек" няма... то "гледането на деца" не е като да гледаш телевизия...ама Вашата майка се е провалила, очевидно, в тази "лека работа".

Ремонтите не са всеки ден ,стига лъга. Нито пък всеки ден се разваля нещо . Но всеки ден се иска да се яде , да има уют. Отделно ,че много често уредите се дават на сервиз , викат се бояджии ,а не че съпругът се бъхти.

Никога не похващайте да чистите и да домакинствате пред жената, винаги това трябва да става скрито защото иначе тежко ви. Подсказка, мъжът който е домакиня не афишира мъжки качества и бързо ще загуби позицията си, въпреки че чисто и просто се опитва да помогне и да бъде активен, това не работи в негова полза. Дилемата е когато това става скришом все едно не сте го напарвили и ще трябва да се реванширате двойно повече.

Ама иначе почти всяка двойка минава през църковен брак, там попа обяснява "Жената трябва да слуша мъжът си и т.н...". И там всичките жени в черквата си траят като пукъли... За какво ги правите тези църковни сватби и ми ходите да се черкувате на Великден и Коледа, като през останалото време си живеете като атеисти, да не кажа и като нещо друго. Еманципирана християнка - такова животно няма.

В твоето семейство нали ти храниш жена си и тя те слуша и не работи? Защо си вреш носа в чуждите семейства и от къде си сигурен, че всеки има църковен брак?

Обаче, има еманципирана "християнка". Даже са мнозинство.

Повече задължения=повече права. По-малко задължения=по-малко права. Равни права на двата=равни задължения на двата пола. Значи и мъжете трябва да почнат да раждат... А жените да оплождат, очевидно...:))))))

Разбира се, че жената домакинства по-малко от всякога. Имам пералня и миялна, кола за пазаруване (закупени с личния ми доход): докато се въртят, си правя сешоар или епилация, а пазаруването (уж изключено от тази статистика) е сведено до минимум. Какво лошо има в това жената да отделя повече внимание на себе си, или семейството, децата? Мъже, не бъдете егоисти: радвайте се, че жената има повече време за близките, включително и вас. Ако двама души живеят в любов и сговор, домашните задължения не са бреме и може да се редуват. Много ми допада, като видя семейни двойки на вечеря, всички облечени с вкус, а бащите се грижат за децата, докато майките отдъхват и разговарят. Е, със сигурност не се случва всяка вечер, но това е голям стимул за жената да бъде добра майка, домакиня, а защо не и професионалист с висока заплата.

Пак не си разбрала, душке. Акцентът е, че мъжете домакинстват по-малко от жените.

Реакциите под статията са като цяло безумни. Хората явно не гледат на другия като на любим човек, а като на ......досаден екземпляр, с който си делят разходи и грижи... Няма и помен от съпреживяване, от загриженост. Ето, това е всекидневно тихо взаимно мъчение (?) .

И аз така имах едно гадже навремето ми викаше "Е, ся кво ще ти стане ако ми измиеш чиниите и пода? Ще се счупиш ли?" Аз работех по 12ч на ден, а той беше безработен.... Любов и други картофи

Не знам, мили дами, как издържате такава дискриминация? На Олимпийските игри в бокса, борбата, щангите и всички останали спортове все още ни делят на мъже и жени! Това трябва да се поправи! Равенство трябва във всичко да има!

И при нас е голяма дискриминация - жена не можеш да видиш в мината.

И при нас голяяма: всички родилки само жени, сестрите и акушерките - и те!

Това, че мъжете отказват да кърмят си е сексизъм и дискриминация на жените.

Я, само мъже писали тук? Да не би жените да са на работа? С мойта сме се разбрали, аз домакинствам (и без това готвя по-добре, нейните буламачи са ужасТ), тя носи парите, навън ми дава портмонето да плащам, за да не гледат опулено говедата и си ни е добре. Вие се оправяйте както знаете.

Чехльо, вместо да философстваш, по-добре ходи да изгладиш на жена си ризите и панталоните, че ще ти намали издръжката.

Аз съм го свършил вече бе, колега, жената ходи като манекенка ;)

Ти да не си пезевенк, бе бате? Евала, добре си се подредил!

До Max Power:Отличен коментар.

данни от 66 труда явно анализ - дисекция на мозъка на неграмотния драскач. Все по-некадърни и неграмотни журлналя назначават. Правят ли им поне граматически тест?

Поне кат не правят нищо да плащат ипотеката, лизинга на колата, сметките, храната...Щот аз така правя плащам всичко и поради тази причина норамлно е жената да поеме останалата част от задълженията, т.е. да гледа детето, да готви, да пере, да чисти...Ако вместо тва ходи с разни кифли по кафетата по цял ден ше я разкарам на секундата !

Ако във вашето семейство жена ви не работи, то мога да ви кажа, че в мнозинството семейства не е така. А като гледам и статията и в нея не са упоменали, че жените са неработещи. Та ако и двамата работят, плащат сметки, наем или ипотека от общ бюджет, аз пък не виждам никакво оправдание за това един мъж да не готви, чисти и пере! Е такъв навлек го разкарвам на секундата!

Такова нещо като "общ бюджет"0 няма ! Аз плащам всички сметки и каквото остане след това си е ЛИЧНО ЗА МЕН. На жена ми джобни не давам ! Ако иска да работи, ако иска не все ми е тая, аз разчитам само на себе си. Важното е след като аз си изпълнявам задълженията да осигуря дом, прехрана и т.н. на семейството и тя да изпълянва своята част от задълженията ! Ако иска може тя да плаща всичко аз аз само ще готвя и ще пера, ше удрям една прахосмукачка (това общо е работа за не повече от 3 часа) и ше се наливам с бира пред телевизора докато дойде време да взема детето от училище :)

Кариеристки без умения да готвят, чистят и да имат обич към човека да себе си. Знаят само да отварят краката. Без желание за деца и личностно развитие докато не станат на 38 и родят някой аутист от първия, който погледне износения им задник за повече от 1 нощ. Сега съм сигурен, че разни тетки ще набиете минусите, но разгледайте статистиките за разводи, раждания и цялостно обвързване между половете за последните 25г. Има наложена война между половете и от нея губят жените и мъжете.

Бе, къде е да тропаш с токчета и да въртиш дупенце и сфирки в офиса, къде е да домакинстваш и да се грижиш, и възпитаваш децата си, без никой, включително те, да те знае, че съществуваш.

Айде още един мамин златен дето жена му е длъжна всичко да прави докато той има ПРАВОТО да пие бира и гледа телевизия.

Още един ad hominem аргумент. С нищо не оборвате твърдението им, а реагирате емоционално. Никъде не съм споменал, че жените са длъжни да правят всичко, нито да губят самоуважението си, като търпят лентяи, които не работят и се наливат с бира пред тв.

То мъжът не се износва хич. Само дето оплешивява и пуска коремче. И може да се оправи сам вкъщи без мама.

И деца не искат да гледат !!! За нищо не стават....е, само за едно стават, ама е хубаво да ги сменяш по-често, че омръзва.

На кого е нужна точно тази статистика?

На т.нар. "нов световен ред", при който кучетата са с предимство пред хората, циганите пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете. Лъжата става истина, а дяволът - бог. Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.

Дрън-дрън, всеки си знае къщата, тук просто се упражняват в писане на глупости.

бачкаме, носим парата в кащи (строим по 4-5 кащи - да има за всяко дете, някои от нас), помагаме с децата ежедневно (колкото можем, понякога и повече от колкото можем), чистим кащата (тук вече е колкото можем), чед не остава много време, ами и да домакинстваме поравно трябва!? и пак са НЕДОВОЛНИ съпругите! брех тея еманципирани жени... прекаляват с маркетинга си! моята, като почне така и веднага се пуска наказателната акция! ей, писнало ми е вече!

Писна ми и на мене колега.