На чушките се махат дръжките и се почистват от семеннта част, посоляват се отвътре. В дълбок тиган се загрява олиото и се прибавят нарязаният на ситно лук и настърганите моркови, разбърква се около 2-3 мин. Добавя се каймата и се овкусява с кимион, чубрица и черен пипер, запържва се добре около 7-8 минути, като се внимава да не останат едри топчета кайма. След това се добавя ориза и се налива в пропорция 1.5:1 вода (на 1 чаша ориз - чаша и половина вода). Когато ориза поеме водата може да се добави нарязан на ситно магданоз за по-"пролетно" звучене. С така приготвената плънка се пълнят чушките. налива се вода, колкото да покрие дъното. Пекат се на средна фурна на 180 градуса около 40-50 мин.

За бешамеловия сос - разтопете в тенджерка 50 гр. масло; добавете 50 гр. брашно и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица до получаване на златист цвят. Не спирайте да бъркате и добавете постепенно 500 мл. хладко мляко. Подправете със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Продължете да бъркате за около десет минути до получаване на гладък, средно гъст сос и залейте с него чушки.