Цветните стени създават усещане за настроение в банята, особено ако подберете тон в портокалови, прасковени или жълти оттенъци. За приятен цветови контраст поставете обзавеждане и акценти в наситени цветове. Включете в банята аксесоари с нюанси, които са в тон с цвета на стените. Можете например да поставите нови кърпи за ръце или килимче за баня.

Не се охарчвайте за скъпи цветни керамични плочки за банята. Освежете обикновените бели плочки върху стените с цветна мозайка от керамика или стъкло. Поставете я по протежение на шкафа за баня зад мивката и монтирайте кант, който да я обособява. Използвайте тонове на зелено и синьо.

Включете приятни усещане за персонален шик чрез поставянето върху стените на цветни колажи с растения и животни, които придават органичен чар в интериора.

Ако искате да освежите сектори от банята, които нямат директен досег с вода, поставете върху стените ефектни тапети. Те могат да са с разнообразна текстура и оттенък, можете да ги поставите от пода до тавана с кантове или да облепите само горната част на стените над ламперията, съветват от comfort.bg.

Скучните стени могат да придобият свеж акцент чрез монтиране на ламперия в долната им част. Можете да изберете релефна ламперия от дървесина или винил, като втората е много по-подходяща за онези сектори на банята, които имат досег с водата директно. Монтирането на ламперията може да се извърши с лепило или с гвоздейчета за стени. Ако използвате дървесина, боядисайте я с влагоустойчива боя, за да не избива плесен.

Новата завеса за баня е не само евтина, но и функционална. Чрез нея можете да включите ярки тонове и мотиви в банята, а ако ви омръзне можете да я смените лесно с друга. Съобразете оттенъците на новата завеса с вече съществуващите тонове в интериора на банята или я използвайте, за да изградите нова цветова схема. Изберете аксесоар от текстил или винил – перете завесата редовно, тъй като по нея могат да се появят спори на мухъл.

Капаците за прозорци създават уединение в банята и осигуряват възможност да контролирате светлината в помещението. Ако прозорецът е далеч от мивката и ваната, можете да поставите дървени капаци. Ако се притеснявате, че капаците ще се издуят и деформират, поставете такива от винил.

Много лесно можете да създадете уют в банята си с меко килимче пред мивката, което да осигури мекота за краката ви. С него можете да включите ярки цветове, за да обособите акцент или да съобразите тоновете му с вече съществуващите такива.

Малките бани обикновено имат твърде малко пространство за шкафове за вещите. Използвайте стените за поставяне на шкафчета и рафтчета, за монтиране на закачалки и акценти. Поставете висок и тесен шкаф с рафтчета за съхранение на нещата, които използвате ежедневно. Съхранявайте ги в кошнички, на куп или в метална кофа, в която можете да поставяте книги и списания за четене в банята.