Консумацията на подсладители от бременни жени крие риск от затлъстяване на бебетата им, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от електронното издание "EurekAlert!".

Специалисти от университета на Калгари са изследвали връзката между потреблението на подсладители по време на бременност и възможността от наднормено тегло при детето.

Заключенията са на базата на проучвания, направени с плъхове.

Поразително е, че подсладителите оказват минимално въздействие върху майките, но имат значителен ефект върху потомството, споделят учените.

Бременни плъхове, хранени със стевия или аспартам, раждат поколение, при което се наблюдава риск от затлъстяване и специфични промени в чревния микробиом, става ясно от получените данни.

Снимка: iStock by Getty Images

При малките се наблюдава по-висок процент телесни мазнини. Констатирано е също увеличаване на микробите, произвеждащи пропионат и бутират, и намаляване на тези, предизвикващи ферментация на лактозата, което може да обясни наддаването на тегло.

"Знаем, че диетата на майката по време на бременност играе изключително важна роля за това дали потомството ще развие определени заболявания на по-късен етап от живота", казва проф. Рейлин Ремер от университета в Калгари и старши автор на изследването.

Много хора използват нискокалорични подсладители като по-здравословна алтернатива на захарта, предава БТА. Оказва се обаче, че те могат да имат неочаквани ефекти по време на бременност.

Резултатите от изследването са описани подробно в публикация в специализираното издание "Frontiers in Nutrition".