Представяме ви няколко разлики, които ще ви впечатлят.

1. Германия - Децата получават голяма фуния, която е пълна с лакомства, ученически принадлежности, малки книжки и подаръчета, които ще зарадват малките ученици. Те ги отварят в училище. Когато тръгват на училище децата трябва да могат да държат молив, а училищната готовност се оценява не само по физическото развитие, а и по социални умения.

2. Русия - Учебната година започва винаги на първи септември, дори да се падне в почивен ден. Това е свързано с Деня на знанието (День Знаний) и с него започват училището и есента. Повечето деца си носят обувки, с които се преобуват вътре в училище.

3. Холандските деца тръгват на училище на четвъртия си рожден ден. Това може да създаде известен хаос в класните стаи, тъй като някои деца постъпват през учебната година. Децата играят и усвояват социални умения, а истинското училище започва на 6 години. Училището до 5-годишна възраст не е задължително.

4. Полските деца трябва да носят официално облекло, което обичайно се състои от бяла блуза и тъмносини панталон или пола за момичетата и костюм за момчетата за първия учебен ден и училищни празници. Има и специална церемония за откриване на учебната година, на която има нещо като клетва за първокласниците.

5. Финландските училища са смятани за най-добрите в света. Те са известни и с това, че всичко е много лежерно и без излишен стрес - няма оценки то трети клас, а национални тестове и изпити има чак в 12 клас. Учителите се ползват с голямо доверие и уважение и разполагат с голяма самостоятелност.

6. Япония - Децата ходят сами на училище и почивстват самостоятелно класната стая. Няма столова, а децата носят обяд от вкъщи. Често храната е много красиво аранжирана. Обичайно е бабата и дядото да купуват ученическата чанта.

7. Франция - Учениците се хранят с тристепенно меню, което е специално създадено от специалисти по хранене и готвачи. Така френските деца получават специална храна и формират отношението си към нея. От друга страна образователната система е много стриктна и стегната.

8. Австралия - Имат най-дългата коледна ваканция. Лятото започва през декември до февруари и следователно включва Коледа и Нова година. Обикновено ваканцията е средно шест седмици - от средата на декември до края на януари (според класа, в който са децата).

9. Нигерия - Учебната година започва през януари и свършва през декември, разделена е на три срока и между тях има по два месеца вканция. Училищата са много стриктни по отношение на облекло, прически, бижута и аксесоари.

10. Швейцария - Родителите на децата трябва да ги взимат в обедната почивка на обяд между 12 и 14 часа. Ако майките работят, се организира специална трапеза за деца на работещи родители.