Цигари и алкохол: Близо 60 процента от хитовите песни съдържат препратки към вредни вещества, пише "Daily Mail", позовавайки се на американско проучване.

Сред "нарушителите" - изпълнители, които най-често промотират нездравословен начин на живот, са Дрейк, "Мaroon 5", Ед Шийран, Тейлър Суифт.

За целите на изследването авторите му са анализирали хитове в чартовете между 2014 и 2020 г., за да установят в текстовете и клиповете на колко тях се споменават алкохол, цигари или наркотици.

Лидер по вредно съдържание е канадският рапър Дрейк - общо 23 негови песни и видеа показват пушене, пиене или вземане на наркотици. Следва американската група "Maroon 5" с 10.

Третото място си поделят Тейлър Суифт, Ед Шийран и рапърката Ники Минаж с по-седем песни и видеа, в които се споменават вредни вещества, като в тях предимно се говори за алкохол и цигари. За сравнение - текстовете и видеата на Дрейк съдържат пет вредни вещества (алкохол, цигари, електронни цигари, марихуана, наргиле).

Тейлър Суифт

Снимка: Getty Images

Изпълнители като Джъстин Бийбър, Бионсе, Калвин Харис, "Оne Direction" и Ариана Гранде също се споменават в проучването като популяризатори на нездравословен начин на живот.

"Знаменитостите знаят, че младите хора ги гледат и им подражават. Желанието ни е в текстовете и видеоклиповете да се говори много по-малко за тези вещества. Няма ползи за здравето за младите хора, които ги консумират, но със сигурност има много рискове и негативни последици", казва ръководителят на изследването Стефани Албърт от Нюйоркския университет.

Дрейк

Снимка: Getty Images

Изследователите са на мнение, че изобразяването на вредни вещества в текстовете и видеоклиповете на хитови песни е проблем за общественото здравеопазване, предава БТА.

"Звездите заемат много важна позиция в обществото и имат уникалната възможност да влияят положително на живота на хората, без да насърчават или разкрасяват употребата на алкохол, цигари и наркотици", допълва Албърт.