Холивуд откри тазгодишния компресиран награден сезон с емоционална гала вечер в пустинята - на кинофестивала в Палм спрингс, съобщи Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Получаващите награди обикновено се отнасят служебно към галацеремонията като към неизбежна стъпка в самопоздравяващата се мрежа на киноиндустрията. Този път обаче Лора Дърн, Дженифър Лопес и Куентин Тарантино триеха сълзи на сцената в градския културен център.

Лора Дърн получи наградата за цялостни постижения. Тя беше изненадана с видео от родителите ѝ, вече разведените Брус Дърн и Даян Лад, които я обсипаха с похвали и направиха "дай пет" с думите "Страхотна си".

"Това наистина ме развълнува. Всяко дете иска да види родителите си заедно",каза 52-годишната актриса.

Дърн, която участва в "Малки жени" и "Брачна история", след това уведоми присъстващите повече от 2000 души, че е зачената в близкия планински град Идилуайлд по време на снимките на филма "Дивите ангели" през 1966 г.

Дженифър Лопес се извини, че е толкова развълнувана, след като я представи режисьорката и сценаристка на филма "Да свалиш Уолстрийт" Лорийн Скафария.

"Толкова се радвам, че съм тук, но искам да избягам навън. Толкова съм нервна", призна Лопес.

Изпълнителката, която вероятно ще получи първата си номинация за награда "Оскар" след 10 дни, отбеляза, че в този филм в главните роли и пред, и зад камерата, са жени.

"Искам да кажа на всички талантливи жени, пишещи сценарии, продуциращи филми и режисиращи филми: подкрепяйте се. И разказвайте историите си", заяви тя.

Режисьорката на "Малки жени" Грета Гъруиг представи колегата си Куентин Тарантино с възторжени похвали, като каза, че той "създава филми, сякаш филмите могат да спасят света". Тогава 56-годишният Тарантино, който получи наградата за режисьор на годината, избърса една сълза.

"Когато някой ще се изказва за мен, обичам да се шегувам: "Говори за мен, все едно съм мъртъв. Те никога не го правят. А ти го направи. Благодаря ти, Грета!", отговори Тарантино.

С награди от галацеремонията си тръгнаха също Мартин Скорсезе, Хоакин Финикс, Рене Зелуегър, Антонио Бандерас, Чарлийз Терон.

Холивудският награден сезон, който обикновено продължава повече от два месеца, тази година е по-сбит, след като Академията за кинематографично изкуство и наука премести церемонията за "Оскар"-ите на 9 февруари, вместо да са в края на месеца или в началото на март.