Деветгодишно момче стана десетата жертва на концерта на Травис Скот на 5 ноември на фестивала "Astroworld" в Хюстън. Американският рапър е известен с рисковото си поведение на сцената, но не е единственият, предизвикал трагедии.

Скот насърчава публиката да пренебрегва безопасността и да вилнее пред сцената. През 2015 г. той предизвиква феновете си на музикалната проява "Lollapalooza" да прескачат парапетите. Тогава е осъден на година надзираване, след като се признава виновен за неразумно поведение. През 2017 г. е арестуван, защото приканва почитателите си да заобиколят охраната и да се доближат до сцената. Отново се признава за виновен и плаща глоба. Съди го и фен, който твърди, че е останал парализиран, когато е изтласкан от трети балкон на концерт в Ню Йорк през 2017 г. Тогава Скот приканва присъстващите да скачат.

Повече от 300 души съдят Травис Скот и Дрейк, който се качва на сцената в Хюстън за 10 минути с него, както и "Live Nation" - един от най-големите организатори на концерти в света, а и управата на парка, където е проявата на открито. Изпълнителят предложи помощ на пострадалите. Инцидентите на предишните негови концерти вероятно ще утежнят положението му, но защитата му без съмнение ще изтъкне, че той оставя безопасността в ръцете на професионалисти.

Травис Скот

Снимка: Getty Images

Като трагедия ще бъде запомнен и фестивалът "Roskilde" в Дания през 2000 г. Тогава хедлайнер е групата "Pearl Jam", а повече от 100 000 души отиват да ги видят и чуят на живо. В един момент тъплапа напираа към сцената, вследствие на което бандата е помолена да прекрати изпълнението си, но вече е късно. Публиката е извън контрол. Стъпкани са девет души.

Концерт на група "The Who" в Синсинати през 1979 г. взима 11 жертви, а 27 са сериозно ранени. Билетите тогава са без места и когато музикантите правят проверка на звука, феновете решават, че шоуто започва. Всички се втурват напред и стъпкват паднали хора.

Тhe Who

Снимка: Getty Images

Името на легендарните "Rolling Stones" също се свързва със злощастие, случило се по време на тяхна изява. Те обявяват безплатно шоу на пистата "Altamont" в Калифорния през 1969 г., като ангажират за безопасността моторния круб "Тhe Hells Angels", предава БТА. Мотористите обаче се оказват склонни към насилие. 18-годишно момиче умира от прободни рани, а други двама - след като са блъснати с автомобил. Един се удавя.

Rolling Stones

Снимка: Getty Images

Концерти на други групи, например на "Guns N' Roses" в Торонто през 1992 г., или фестивалът Удсток 1999 ще бъдат запомнени с нанесените щети от разбеснялата се публика.

Според експерти подобни инциденти са предотвратими, а жертвите са поставени в ситуации извън контрола им от организаторите. Една от причините те да се повтарят е, че тежки присъди за такова нехайство няма.

Guns N' Roses

Снимка: Getty Images