Мексиканката Андреа Меса, настоящата носителка на титлата "Мис Вселена" се обяви срещу политизирането на конкурса в Израел през декември, съобщи БТА. Красавицата направи изказването на фона на оказван натиск върху участнички да се оттеглят в знак на солидарност с палестинците.

Седемдесетото издание на конкурса "Мис Вселена" ще бъде в южния израелски курорт Ейлат на 12 декември. Десетки участнички от цял свят ще започнат да пристигнат там през следващите седмици. Те ще се представят в национални носии, вечерни рокли и бански костюми. На сцената красавиците ще отговарят и на редица въпроси по актуални теми.

Снимка: Getty Images

Конкурсът е в светлината на прожекторите, тъй като се провежда в Израел на фона на призиви за бойкот на страната заради отношението й към палестинците. Малайзия вече обяви, че няма да изпрати своя участничка, като официално посочи за решението си Ковид-19. А властите в Република Южна Африка заявиха, че оттеглят подкрепата си за красавицата, която е избрана да представлява страната.

"Всeки е с различни вярвания, различен произход, различни култури, но всички те се събират и забравяш за политиката, за религията си,"

заяви 27-годишната Андреа Меса. На въпрос дали може да предложи решение на дългогодишния конфликт между Израел и палестинците, мексиканката заяви, че не вярва в насилието и че ключът е в комуникацията.

"Хората трябва да правят компромиси и аз наистина се надявам, че ние можем да направим това чрез разговори,"

каза Андреа Меса, която е завършила софтуерно инженерство.

В конкурса "Мис Вселена" участие ще вземат представителки на Мароко и Обединените арабски емирства - държави, с които Израел започна да нормализира отношенията си.