"Уолт Дисни Ко" отложи с два месеца, за юли излизането на продукцията на "Марвел студиос" "Черната вдовица" на екран по света и обяви, че ще пусне филма едновременно в киносалоните и срещу заплащане в стрийминг платформата "Дисни+", съобщиха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Операторите на киносалони се надяваха "Черната вдовица" със Скарлет Йохансон в главната роля на родена в Русия шпионка, която се превръща в супергерой, да открие летния сезон на блокбастърите в началото на май и да привлече масово зрителите отново в кината след дългия период на затваряне заради пандемията.

След обявяването на решението на киностудиото, акциите на "Ей Ем Си ентъртейнмънт", най-големия оператор на киносалони в света, паднаха с 16 на сто.

От "Дисни" обявиха също, че ще пуснат "Круела" едновременно и в кината, и на платформата "Дисни+" на 28 май. Анимацията на "Пиксар" "Лука" ще пропусне кината и ще дебютира пред абонатите на "Дисни+" на 18 юни. Продукцията ще се прожектира в кината само на международния пазар, където няма достъп до стрийминг платформата.

За да гледат "Круела" и "Черната вдовица", клиентите на "Дисни+" ще трябва да платят допълнително по 30 долара.

"Днешното съобщение отразява нашата насоченост да предлагаме избор на клиентите и да обслужваме развиващите се предпочитания на публиката", каза в изявление Карим Даниъл, председател на "Дисни медиа енд ентъртейнмънт дистрибюшън".

Компанията отложи още доста филми, сред които продукцията на "Марвел" "Шан Чи и легендата за десетте пръстена", която ще излезе на екран на 3 септември вместо на 9 юли, както бе предвидено. Мениджмънтът на киносалоните бе въодушевен от отварянето на кината в Лос Анджелис и Ню Йорк - двата най-големи кинопазара в САЩ и от увеличаването на броя ваксинирани срещу Covid-19 в страната.

Промените в стратегията на "Дисни" обаче вероятно ще намали продажбите в бокс-офиса през лятото, тъй като някои от клиентите на кината ще предпочетат за гледат у дома "Черната вдовица" и "Круела" и повечето няма да имат възможността да видят филма на "Пиксар" на голям екран.

Скарлет Йохансон и Флорънс Пю в "Черната вдовица"

Снимка: AP/БТА

Следващият високобюджетен екшън в летния афиш на кината е "F9" ("Бързи и яростни 9") от "Юнивърсъл пикчърс", който ще излезе на 25 юни.

По време на пандемията холивудските студиа опитаха някои промени. "Уорнър Брос" предлагат всичките си филми едновременно в кината и на стрийминг платформата "Ейч Би О Макс". Във вторник "Синеуърлд" обяви, че "Уорнър Брос" са приели през 2022 г. да се върнат към по-традиционно показване на новата си продукция първо в кината, но ексклузивният период, преди да ги пуснат и на стрийминг платформата, ще е 31 дни във Великобритания и 45 дни в САЩ.