Подходящо е да се смесва с масло от градински чай, тамян, мандарина, жасмин, черен пипер, кипарис, здравец, индийско орехче, сандалово дърво, розмарин.
 
Бергамотът е полезен за здравето, поради антисептичните си, антиспазмолитични, болкоуспокояващи, антидепресивни, дезинфектантни, тонизиращи и други свойства. Подпомага дейността на дихателната, кръвоносната, храносмилателната, отделителната и нервната система.
 
Как точно етеричното масло благоприятства поддържането на здравето?

1. Антидепресант и стимулант
Тези му качества се дължат на съставките алфа-пинен и лимонен. Помагат срещу чувство на тъга и депресия, като придават усещане за свежест, радост и енергия. Също така стимулират секрецията на хормони и по този начин помагат за поддържане на метаболизма. Ефектът допринася за увеличаване отделянето на храносмилателни сокове, жлъчка и инсулин, което подпомага храносмилането, правилното усвояване на хранителните вещества, разграждането на захарта и понижаване нивото на кръвната захар.

2. Успокояващо действие
Флавоноидите, съдържащи се в маслото от бергамот, имат седативни и релаксиращи свойства. Помагат за намаляване на нервното напрежение, безпокойството и освобождаването от стреса. Ефективни са срещу безсъние и високо кръвно налягане.

3. Антибиотични и дезинфектантни свойства
Някои компоненти на етеричното масло от бергамот имат антимикробни и дезинфектантни свойства. Те са полезни за възпрепятстване на растежа на микроби, вируси и гъбички. Смята се, че бергамотът помага и при инфекции на червата, дебелото черво, пикочните пътища и бъбреците. Предлага и защита срещу развитие на кожни инфекции. Поради това си качество, маслото се използва като съставка на сапуни и продукти за грижата за кожата.

4. Аналгетик
Бергамотът помага за намаляване на усещането за болка. Стимулирайки секрецията на някои хормони, допринася за понижаване чувствителността на нервите към болка. Затова етеричното масло от цитрусовия плод е полезно срещу главоболие, навяхвания и други болезнени състояния.

5. За поддържане на кожата
Маслото от бергамот помага в грижите за кожата. Заради полезните си съставки и освежаващия аромат се използва при производството на сапуни, кремове, лосиони и други козметични продукти. Смята се, че е подходящ за мазна кожа и акне.