Учени от Китай и Япония, работещи под ръководството на д-р Кайдзюн Ню от Медицинския университет на китайския гр. Тянцзин, препоръчват на хората да консумират домати 2-6 пъти седмично. При спазващите този режим на хранене случаите на диагностицирана депресия са с 46 на сто по-малко, отколкото са при хората, ядящи домати по-малко от 1 път на седмица.

Статистически данни показват, че поне 20 на сто от хората по света поне един път в живота са изпадали в депресия. Най-често този проблем засяга жените и възрастните.

В доматите се съдържат много антиоксиданти, тоест ликопен, намаляващ риска от рак на простатата и сърдечните пристъпи. Именно ликопенът е природният аналог на антидепресантите, твърдят учените. Причината е, че той влияе положително както на физиката, така и на психиката, като намалява уврежданията на мозъчните клетки. По тази причина, ако се ядат домати всеки ден, рискът от депресии намалява с 52 процента. Другите плодове и зеленчуци нямат подобен ефект.