На изтъкнатия кулинарен майстор му било омръзнало да "демонизира сметаната, маслото, яйцата и захарта" и да ги заменя в своите рецепти с "по-здравословни продукти", любими на съпругата на американския президент.

Бил Йосес постъпил в Белия дом през 2007 година по покана на Лора Буш. През месец юни той възнамерява отново да се върне в Ню Йорк, където ще може да прави своите суфлета по класически рецепти и да вае скулптури от захар.

На Йосес му позволявали да готви своите сладкарски специалитети единствено за официалните държавни банкети, където му било разрешено да използва продукти с високо съдържание на мазнини. Иначе той трябвало да замества маслото в сладкишите с плодови пюрета. Захарта била вписана в черния списък. На нейно място тортите и пастите трябвало да съдържат пчелен мед или нектар от агаве. Но с тези заместители Йосес не можел да извая своите сладкарски шедьоври-скулптури, изобразяващи Белия дом и други забележителности, с които впечатляваше чуждестранните държавни ръководители.

На Йосес му било забранено да прави и традиционните понички за закуска. Вместо това той бил принуден да ги замени със специалитети от ябълки, къдраво зеле, спанак и джинджифил.