На 20 март светът отпразнува Международния ден на щастието. Отбелязва се от 2013 г. с резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие е фундаментална цел на човечеството. Всички жители на Земята имат право на щастие, независимо от различията им по раса, цвят на кожата, социално положение и др.

Химия на щастието

Колкото и странно да звучи, природата на човешкото щастие е много прозаична, по-точно химическа. Усещането за безгранично удоволствие е сложна верига от биохимични процеси, които се управляват от т.нар. "хормони на щастието".

Съществуват две основни вещества, които влияят на настроението на човека. Първото от тях е серотонинът. Той влияе положително на съня и апетита на човека, намалява напрежението, предизвиква удоволствие и подобрява настроението. Големи количества серотонин се съдържат в шоколада, бананите и фурмите.

Върху настроението влияят и ендорфините - биологично активни съединения. Ако са много в организма, човек винаги е изпълнен със сила, енергия и оптимизъм. Такива хора винаги са щастливи. Но ако има недостиг на ендорфини, човек става апатичен. На подобни хора им се струва, че на света няма по-нещастни от тях. Ендорфините се отделят от мозъчните клетки и нервната система. Те се свързват със специални рецептори и облекчат провеждането на нервния импулс, който "прониква" в центъра на удоволствието. Възбуждането на този нервен център създава у човек чувството на бодрост, радост и лекота. Ендорфините също така играят ролята на мощни обезболяващи, имат противовъзпалително действие и свалят температурата. По време на бременност например количеството на ендорфините в организма на жената се увеличава, а след раждането рязко спада, което често е причина за развиването на следродилна депресия.

През 70-те години на миналия век учените са се опитали да създадат изкуствен аналог на ендорфина, но за съжаление всичките им опити са се казали неуспешни. Причината е, че пристрастяването е било по-силно от това при хероина и учените са решили да прекратят по-нататъшните опити.

Физиката на щастието

Практиката показва, че интензивното физическо натоварване се отразява благоприятно на настроението и душевното състояние на човека. Половин час спорт или физическа работа увеличават пет-седем пъти концентрацията на хормоните на щастието в организма, при това състоянието на удовлетворение продължава най-малко два часа. Това средство действа по-добре на мъжете, отколкото на жените. По тази причина повечето представители на силния пол предпочитат да прогонват неприятностите "с потене".

Сексът повишава нивото на ендорфина в организма няколко пъти. Не е случайно, че медиците го смятат за най-доброто лекарство срещу всички болести. Още в древността това универсално средство е било използвано при лечение на бронхиална астма, гастрит и много други заболявания. Немалко пациенти след подобна секс терапия са се чувствали много по-добре. Затова може смело да се твърди, че лечебното действие на секса е доказано. Представителките на прекрасния пол, които мотивират с главоболие нежеланието си да правят секс, губят надеждата бързо да оздравеят. Причината е, че хората, които често страдат от мигрена, от раждането си са с по-малко хормони на щастието, затова за тях е още по-важно да си доставят колкото се може повече приятни емоции.

Вкусът на щастието


Статистически данни показват, че 40% от населението на детеродна възраст предпочита добрата храна пред секса. Причината е, че вкусният и обилен обяд е източник на удоволствие.

Трябва обаче да се помни, че не всяка храна способства за синтезирането на ендорфини. Научно е доказано, че въглехидратната храна повишава нивото на хормоните на щастието в организма на човека. Наред с шоколада и бананите, това е и сладоледът, който притежава почти същото действие. Всички останали сладки неща в по-малка степен стимулират отделянето на ендорфини. Въглехидратите оказват по-голямо влияние върху представителките на нежния пол. Именно затова много жени, когато изпаднат в депресия, започват да се хранят прекалено много и да трупат наднормено тегло.

Трябва да се знае, че чувството за вина спира отделянето на молекулите на радостта, човек не получава необходимата му доза от хормоните на щастието. В резултат той се храни още повече. Получава се затворен кръг. Той може да бъде прекъснат само по един начин - като се отмени забраната, но се ограничи количеството на висококалоричната храна.

Стройните хора, по принцип, консумират по-малки количества, тъй като не се терзаят, че са погълнали допълнителни парченца колбас. Те получават удоволствие още от първите хапки.

Механика на щастието

Ултравиолетовите лъчи увеличават концентрацията на серотонин в организма на човека. Затова топлината и продължителността на деня, на слънцегреенето влияят благоприятно на хората, които живеят при по-суров климат.

При южняците няма значими подеми в настроението, но в същото време липсват и депресиите. Канадски учени са установили, че дозираното действие на ниски температури повишава отделянето на хормони на щастието. Именно затова тичането и ходенето бос в снега помага при лечение на неврози и депресии.

Американски учени от университета на щата Мериленд са стигнали до извода, че по време на смях количеството ендорфини в организма на човека рязко се увеличава. Извършено от специалистите изследване е показало, че гледането на комедии подобрява кръвообращението, а трилърите и драмите го влошават.

Учените препоръчват на хората да не крият емоциите си, да дават израз  на чувствата си и ако им се смее, да го правят от цялото си сърце и душа.

Общуването с изкуството, с красивото влияе благоприятно на настроението и на здравето. Това доказва австралийският лекар Дейвид Еванс от Кралската болница на Аделаида. Той е извършил 19 експеримента, при които е използвал терапия чрез изкуство. Болните, получили по една лечебна "доза" живопис или музика, са се нуждаели от много по-малко обезболяващи. Наблюдавано е било също понижаване на кръвното налягане.

Ендорфинът се отделя в организма на хората и при достигане на поставените цели. В този случай действа формулата "задача - изпълнение - заслужено удовлетворение".

Методология на щастието

Психолозите съветват хората винаги да са положително настроени. Мислете за хубави неща, опитайте се да поставите на заден план лошите мисли. Другите и без това ще се постараят да ви създадат неприятности и отрицателни емоции. Не е нужно и вие да го правите. Научете се винаги да се усмихвате. Медиците твърдят, че когато напрягате лицевите си мускули при усмивка, в мозъка постъпват сигнали, които активизират центъра на удоволствието.

Живейте с настоящето, съветват специалистите. Всеки миг от живота е прекрасен и неповторим, опитайте се да не пропускате и една секунда. Щастието се състои от дребните неща, затова не пренебрегвайте нито едно от тях.

За да бъдете щастливи, ви е нужна любов. Тя не бива да се жертва заради кариерата или парите.

Ако искате да сте щастливи, не губете скъпоценните моменти напразно. Не прекарвайте времето си със скучни, мрънкащи и вечно недоволни хора. Не прекарвайте часове пред телевизионния екран. Общувайте с хора, търсете нови интересни запознанства. Самоусъвършенствайте се, например учете чужди езици. Прекарвайте живота си в движение.

За да бъдете щастливи, трябва да се научите да разпускате. Постарайте се да спите достатъчно, за да се подобрят външният ви вид и настроението ви.