Ефектът на морската храна се обяснява с факта, че съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини, в комбинация с женските хормони естроген и прогестерон, помагат да мозъка срещу депресивните състояния.

Екип учени от изследователския институт "Мензиeс" в Тасмания изследвал 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години. Участниците в експеримента трябвало да водят дневник за хранителния си режим, в който били включени и рибни продукти, сред които риба, миди и раци, като същевременно било следено и тяхното психично здраве.

При жените била наблюдавана интересна тенденция. С всяка следваща седмица при едно допълнително рибно ястие било констатирано намаляване на риска от депресия с 6 процента. А тези, които консумирали морска храна два пъти седмично, показали снижен риск от депресия с 25 на сто. При мъжете консумацията на рибни продукти не се отразява върху депресивните им състояния.