На 17 май 2014 г. от 10.30 ч. в пловдивския "SPS хотел" (зала 434) ще се открие официално на регионалния форум “Сега вече знаете”. Той е организиран от Българско Сдружение на болните от болестта на Бехтерев.

Целта на форума е да предостави поле за дискусия по проблемите на болестта на Бехтерев и нейната социална значимост.

Участници:

Живко Янков - Председател на УС  на Българско Сдружение на болните от болестта на Бехтерев;
Татяна Кулина- регионален представител на Българско Сдружение на болните от болестта на Бехтерев за гр. Пловдив;
д-р Валерия Славова- ревматолог ;
д-р Елена Атанасова- психолог;
д-р Попов- рехабилитатор;

Акцентите на форума ще бъдат насочени върху:

Ранно диагностициране и лечение- подобряване на ранната диагностика и откриване на заболяването;
Съвременно лечение при болест на Бехтерев;
Ролята на рехабилитацията и физиотерапията при хора с болест на Бехтерев- подобряване на достъпа до рехабилитация, достъп до психолог и кинезитерапевт, създаване на национален регистър и създаване на стратегия за подобряване на диагностицирането, проследяване на развитие на заболяването, промяна в наредби за получаване на доживотен ТЕЛК на хора с болестта на Бехтерев;
Етиология на психосоматичните заболявания, личностен профил при пациентите;

България остава единствената страна в Европа, която не поема на 100% реимбурсацията на лечението. В момента Националната здравноосигурителна каса заплаща 75% от цената на медикаментите, а фирмите-производители на лекарства поемат останалите 25%.

Болестта на Бехтерев е хронично автоимунно ревматично заболяване, което причинява изключителни болки в гръбнака, води до постоянна умора и възпаления по цялото тяло, като засяга различни органи. С течение на времето се стига до инвалидизация и срастване на прешлените на гръбначния стълб.

Всекидневната битка на хората с това заболяване е максимално да отложат развитието му във времето. Болестта засяга младите хора между 18 и 35 годишна възраст.

Болест на Бехтерев е все още недостатъчно позната в България, поради което към това най-често се подхожда с неразбиране и страх. Така хората с болестта на Бехтерев са в голяма степен изолирани от обществото. Тези фактори оказват сериозно влияние върху тяхното качество на живот и развитие като активни личности и равноправни граждани.