Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна. Ново изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.

Учените от Харвардския университет са проследили над 100 000 души повече от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите. Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.

Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо, вит. В1. Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение - авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.