Учените са успели да дешифрират генома на огромното морско животно, което се отличава с изключително дълголетие и устойчивост на болести. Сравнявайки генетичния му код с други бозайници, специалистите установили, че тези китове показвали различия що се касае до поправянето на ДНК, на циклите на клетките, на стареенето и на борбата с туморните образувания. Тези отличия обясняват невероятната жизненост на вида.

"Това е първото толкова голямо животно, чиито геном бе дешифриран и първият от големите китове", заяви ръководителят на изследването Педро де Магалиес.

Изучавайки механизмите за поддържане и регенерация на клетките, генетиците могат да разбулят тайната на дълголетието и значително да удължат човешкия живот.

Гренландските китове живеят по-дълго от всяко друго животно и могат да достигнат дължина до 18 метра. Те са вторите по маса китове след синия кит и тежат между 50 и 100 тона. Тяхната окраска е почти изцяло черна, като долната им челюст е оцветена в бяло. Тези китове филтрират храната си и се хранят със зоопланктон.

Гренландските китове имат 1000 пъти повече клетки, отколкото хората и по всяка вероятност притежават разработени антитуморни механизми на клетъчно ниво. Техният метаболизъм е много по-бавен, в сравнение с този на по-малките бозайници.