Авторите на изследване от Тулейнския университет в Ню Орлиънс са установили, че лекарствата за понижаване на холестерола влияят неблагоприятно върху стволовите клетки - вътрешната медицинска система, която "ремонтира" нанесените върху тялото щети и предпазва от мускулни, и ставни увреждания, както и от загубата на памет.

Експертите предупреждават пациентите към внимателно обмисляне, преди да приемат статини като превантивна мярка: "Тези лекарства карат много хора да се чувстват с години по-възрастни. Страничните ефекти от тях имитират процесите на стареене".

Настоящото проучване отново подхрани дебата за страничните ефекти от медикаментите за понижаване на холестерола, които много лекари омаловажават. Могат да предизвикат мускулна болка и проблеми със ставите и нервите, предупреждава клетъчният биолог и ръководител на изследователския екип Реза Изадпанах.

За целите на проучването специалистите са третирали стволови клетки със статини в лабораторни условия. Само за няколко седмици изследователите са установили драматичен ефект от медикаментите върху клетките. Статините пречат на стволовите клетки да се възпроизвеждат и да произвеждат други клетки "за ремонт" на увредени части на тялото.