То е изключително богато на триптофан и мелатонин. Мелатонинът е естественият хормон, който регулира цикъла на сън и бодърстване, а триптофанът се преобразува в серотонин и мелатонин.

Млякото отдавна се препоръчва на хората, които трудно заспиват. Успокояващият му ефект се обяснява с психологически асоциации - спомени как майката дава чаша мляко вечер, и богатството му на полезни за съня съставки. Учените от Уймюнския институт по невронауки са тествали ефекта на нощното мляко върху мишки.

Те са им давали доено през деня или нощта мляко, вода или диазепам и са ги слагали върху въртящ се цилиндър 20 минути. Най-сънените мишки трудно се задържали върху него. Пилите нощно мляко мишки падали два пъти по-често от цилиндъра от получилите дневно мляко или вода, а час след това били значително по-малко активни.

Резултатите показват, че ефектът от нощното мляко е като от бензодиазепина и диазепама. Освен за приспиване, то може да се използва и като алтернативно средство за лечение на тревожност, допълват от БТА.