Откритието е било направено от учени от университета в Айова, ръководени от Лукас Бондюран. Става дума за хормона FGF21, който се произвежда от черния дроб тогава, когато нивата на въглехидрати в организма ни рязко се повишат.

Той попада в кръвта и изпраща сигнал до мозъка, така че да потисне желанието ни за консумиране на сладки неща. Откритието ще бъде полезно за изготвянето на балансирани диети и за пациентите с диабет или страдащи от затлъстяване.

Според учените това е първият открит хормон, произвеждан от черния дроб, който пряко регулира приема на захари, съобщават от БТА. Екипът се натъкнал на него, анализирайки мащабни генетични изследвания, при които били открити мутации на ДНК в зависимост от приема на захар. Две от тези мутации били локализирани във FGF21. Именно той регулира някои от вкусовите ни предпочитания, като глада за сладко.

При опитите били използвани генномодифицирани мишки и била проследена ролята на FGF21 при потискането на апетита им за сладки неща. При неговото активиране те консумирали 7 пъти по-малко сладко.