Увеличаващият се брой хранителните продукти, рекламирани и продавани като полезни за здравето, в действителност допринася за подхранването на епидемията от затлъстяване, вместо да съдейства за овладяването й, предупреждават авторите на настоящото проучване от университета на Тексас в Остин, пише БТА.

Проблемът е, че хората възприемат здравословната храна като недостатъчно засищаща и като компенсация консумират по-големи количества от нея, обясняват изследователите. За целите на проучването специалистите са разделили студенти на три групи и са отчели количествата на консумирани от тях храни, представени като здравословни или нездравословни, и последвалото чувство за глад.

Изследователите са установили, че когато дадена храна е промотирана като здравословна, участниците в експеримента поръчват по-големи порции и консумират по-големи количества от нея. Изненада за специалистите се оказал фактът, че същото правят дори хората, които не възприемат представяната като здравословна храна като по-малко засищаща в сравнение с нездравословната.

Настоящото проучване е поредното в подкрепа на схващането, че психологическите причини играят роля в преяждането и наддаването на тегло. Утешителното е, че проблемът има своето решение - възприемането на дадена храна като по-малко засищаща ще изчезне, ако се наблегне на това колко питателна е тя, вместо колко е полезна за здравето.