Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на "добрия" холестерол.

Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите. По този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми, пише БТА.

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето. Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Вит. А е признат антиоксидант.

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им "се лепнат" на талията остава.
ИЗБРАНО