Твърдението е на британски учени, оглавявани от Джон Колиндж, професор по неврология към Юнивърсити колидж в Лондон. Досега учените предполагаха, че болестта на Алцхаймер е най-вече следствие на напредналата възраст и само отчасти се дължи на генетично въздействие.

Новото откритие показва, че е възможно деменцията при пациентите да възниква и в резултат на операция в болница, на преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите, пишат от БТА.

Британските специалисти не са открили признаци, че самата болест на Алцхаймер е заразна. Медицинските процедури обаче, които се осъществяват със заразени инструменти, способстват за натрупване в организма на амилоидни протеини - предвестник на тежкото заболяване.

Откритието на британските учени е свидетелство за това, че "семената" на болестта на Алцхаймер - микроскопичните молекули на амилоидните протеини - могат да се предават от човек на човек. Според авторите на изследването откритието ще позволи по-добре да се разберат пътищата за развитие на деменцията.