Най-ефетивната "противоотрова" са антиоксидантите, които можете да си набавите чрез храната, хранителните добавки и козметичните продукти, съветват от moetodete.bg.

Свободни радикали има навсякъде в околната среда - замърсеният от заводите и автомобилите въздух в градска среда, цигареният дим, слънцето, въгленът в прегорелите храни и храните на скара, озонът в атмосферата, алкохолът. Такива се образуват дори от естествения метаболизъм в организма като негови отпадъчни продукти.

Процесът на взаимодействие между свободните радикали и клетъчните молекули се нарича оксидация, тъй като най-често те поглъщат жизненонеобходимия за организма кислород. По този начин възпрепятстват правилното функциониране на клетките и клетъчния обмен и нарушават естествените процеси в тялото. Това е причината разрязаната ябълка да потъмнее, а рибата да се вмирише.

На помощ идват антиоксидантите. Това са хранителни вещества, които възпрепятстват вредния ефект на свободните радикали върху тялото.

На първо място в списъка с антиоксиданти са витамини А, С и Е, коензим Q10, флаваноиди и полифеноли, селен, цинк, манган и мед. Важно е да знаете обаче, че резервите им в организма са непостоянни. Например витамин С не се складира, което налага ежедневното му „презареждане”. Витамин А пък се изчерпва при инфекции, простуди, грип.

Хранителен режим

Старайте се всеки ден да приемате разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, сред които приоритетни да са цитрусовите и горските плодове, зеленолистни зеленчуци, моркови, домати, царевица, пъпеш.

Не пропускайте рибата, пилешко и червено месо, ядките, зърнените и бобови култури, морските дарове, яйцата. Билките, подправките, чаят (черен и зелен) и червеното вино също са богат източник на антиоксиданти.

Козметика

За да подсигурите защитата на кожата си от свободните радикали в околната среда обаче, преориентирайте и козметичните си предпочитания. Търсете продукти, съдържащи антиоксидантни съставки във формулите си. Такива са маслото от нар, маслото от грозде, екстракт от арония, зехтин, коензим Q10, витамини.