Възприятията за някои храни като за нещо греховно подсказват, че жените са склонни да изпитват по-голямо удоволствие от консумацията им, установиха учени. Когато жените знаят, че храната им не е свързана с някакъв "грях", тя може да им се стори по-малко вкусна, тъй като очакванията им предварително са били занижени.

Изследването обхванало 40 жени, които били разделени на две групи. Участничките в едната група прегледали списания, в които има снимки на хора със стройни фигури и в добро здраве, докато жените в другата група прелистили списания, които нямат нищо общо със здравословния начин на живот. По-късно всички участнички получили парче шоколад и били попитани за степента на удоволствието от консумацията му. Лакомството се оказало с 16 на сто по-вкусно за жените, които прегледали списания за здравословен начин на живот, отколкото за участничките в другата група, пишат от БТА.

Получените резултати разкриват, че усещането за вина може да допринесе за увеличаване на удоволствието, заяви ръководителката на изследването Кели Голдсмит от института по мениджмънт Келог към Северозападния университет в Чикаго.