Жените, коити изпиват две чаши мляко дневно, са с 80% по-голям риск от рак на гърдата, съобщава в. "Daily Mail", като се позовава на резултатите от ново изследване.

Британски здравни експерти препоръчват да се консумират големи количества краве мляко, защото то е богато на протеини и калций. Учени от университета "Лома Линда" в Калифорния обаче увериха, че ще е добре тези препоръки да се преразгледат. 8-годишното им изследване обхванало 53 000 жени. Било установено, че случаите на рак на гърдата са повече дори сред жените, които ежедневно консумират малки количества мляко. За онези, които ежедневно консумирали напълнена до една трета от обема ѝ 240-милилитрова чаша мляко, рискът бил с 30% по-голям, а за консумиралите ежедневно цяла чаша мляко - с 50% по-висок. За изпиващите две-три чаши мляко дневно рискът бил със 70-80 % по-голям.

Специалистите отбелязват, че изследването им е наблюдателно и не открива причинно-следствена връзка. Те обаче смятат, че увеличеният риск е свързан с наличието на хормони в кравето мляко.

Участничките попълнили въпросници няколко пъти седмично, уточнявайки какво са консумирали всеки ден. Те отговорили също на въпроси, свързани с тяхната семейна история на рака на гърдата, употребата на лекарства, медицинските прегледи за откриване рак на гърдата, предава БТА. В рамките на изследването били регистрирани 1057 нови случая на рак на гърдата.

Не била открита връзка между консумацията на бадемово, овесено или соево мляко и рака на гърдата.

"Млечните продукти и особено кравето мляко са свързани с увеличен риск, а соевото мляко - с намаляване на риска. Това увеличава вероятността заместители на кравето мляко да са оптималният избор", заяви ръководителят на изследването Гари Фрейзър.