Резултатите показват, че 44% от тях не се харесват без разкрасителната сила на декоративната козметика. От тях 16% се чувстват грозни без грим, 14% се усещат като „голи“ без червило и сенки и още 14% се стесняват да излязат на улицата негримирани. От запитаните 25% започнали да използват козметика от 13-годишна възраст и още по-млади.

Оценявайки резултатите, експертите заявяват, че самото ни общество има нездравословно отношение към козметиката. Подобно поведение може да стане първата крачка към по-сериозни проблеми, включително хранителни разстройства като булимия и анорексия, пише az-jenata.com.

Учените алармират, че за съвременната жена козметиката е станала средство за самозащита, скриващо недоволството от себе си и ниската самооценка.

Според предишно подобно проучване на британски и американски учени жените, които ползват всеки ден декоративна козметика, се смятат за по-красиви и умни, но не излъчват доверие.

Двете изследвания сочат, че жените, които категорично не приемат грима и рядко или изобщо не се разкрасяват, като правило отричат своята женственост или искат да се чувстват равни с мъжете.

Пестеливият грим издава жената, която не иска да се отличава от другите. А „бойният грим“ свидетелства, че жената вътрешно страда, душата я боли и има множество комплекси и проблеми.

И още нещо интересно – акцент върху устните правят разговорчивите и чувствени дами, а силно подчертаните очи със спирала, молив и сенки издават внимателната и умна натура.