витамин B6 помага на голяма част от системите в човешкото тяло да функционират – в това число кардиоваскуларната, храносмилателната, имунната, мускулната и нервната система. B6 е необходим за правилното развитие и функциониране на мозъка, както и за производството на хормоните серотонин и норепинефрин, които засягат настроението на човека. Витаминът също така помага на тялото за създаването на мелатонин, който е отговорен за регулацията на биологичния часовник.

Изследване, проведено сред испанци, показа, че ако чрез храната в организма постъпва достатъчното количество от витамина, се избягват симптомите на стрес и депресия. Според резултатите, публикувани в "European Journal of Clinical Nutrition" хората, които се "зареждат" с витамина, не страдат от най-разпространените болести в модерния свят.

Препоръчителното количество за възрастни под 50 години е 1.3 милиграма. Отлични източници на витамин B6 са говеждото месо, пилешкото месо и рибата. Голямо количество от витамина се съдържа и в пълнозърнестите храни, обогатените зърнени храни, ядките, бобовите храни, бананите и картофите. Нужният на организма витамин B6 се съдържа най-вече в яйцата и маята.

Рецепти с яйца от Вкусотии >>