Във всеки един момент от живота на една жена настъпват промени в тялото й, някои от които водят до неприятни и нежелани последици. Голяма част от тях са свързани с периода на менопауза и за съжаление някои жени все още не говорят за тях, тъй като се срамуват.

Смята се, че вагиналната сухота е често срещан дискомфорт при жените, преминаващи през менопаузата, но проучвания показват, че почти всяка втора жена над 45 години страда от този проблем, който често води до отказ от интимност, а това може да разруши връзката с партньора.

Усещането за сухота често е придружено от други симптоми, като сърбеж, парене и болка, което прави сексуалния контакт болезнен. Причините пък може да са различни - гинекологични операции, лечение на тежки онкологични заболявания, при стрес или като страничен ефект на някои лекарства, например за лечение на диабет, депресия, астма или ендометриоза.

В практиката си сексуалният терапевт Ан-Марлин Хенинг, която консултира както жени, така и мъже, съветва да се говори за този проблем открито, защото има лесно решение.

Госпожо Хенинг, Вие говорите открито за сексуалността в зряла възраст

Абсолютно. Както жените, така и мъжете трябва да знаят за промените в своето тяло в тази фаза на живота, заради всички изменения, които настъпват - косата, кожата, дори в лигавиците.

Снимка: vagisan.com

Какво означава това за жената?

При младите жени не е задължително да са възбудени, за да правят секс. След менопаузата всичко се променя. Вагината става по-суха и сексът може да бъде болезнен, ако лигавиците са сухи.

Това има ли отношение към сексуалното желание?

Да, за съжаление има много тясна връзка. Как мога да изпитам удоволствие, ако усещам болка? Много жени се чувстват "длъжни" и продължават независимо от болката в името на това да съхранят връзката си. Те не казват нищо, не признават, че имат проблем дори пред себе си. Липсата на желание остава, а това може да се отрази негативно на отношенията с партньора.

Как жените могат да разпознаят вагиналната сухота?

Жените усещат промяната. Чувстват вагината си суха, например при избърсване след уриниране. Когато се движиш, усещаш "триене" там долу. Болка, която се завръща отново и отново.

Изглежда, че много жени просто приемат ситуацията

Да, така е. И това прави проблема още по-сериозен. Аз самата страдах от подобно неразположение. Тогава моят фармацевт ми препоръча "Vagisan Овлажняващ крем" и ми сподели, че тя също го използва. Уверих се, че е по-добре да се говори за този проблем. Кремът променя усещането веднага. И тогава ти се завръщаш - в любовта и в живота!

Vagisan Овлажняващ крем с двоен ефект може да помогне на всички жени с вагинална сухота, които не желаят или не могат да прилагат локални естрогени: той доставя влажност и омекотяващи липиди (мазнини) на кожата във влагалището и външната генитална област. Чрез добавянето на млечна киселина кремът достига стойност на рН 4.5 - така Vagisan овлажняващ крем спомага за поддържането на естествената рН стойност във влагалището.

Може да използвате и най-новия продукт - Vagisan Cremolum Овлажняващи овули, които са със същия ефект, но са много по-удобни за употреба. Те се разтопяват от топлината във влагалището и заедно с вагиналния секрет образуват крем, който осигурява трайна грижа за вътрешната част на влагалището. Добавянето на буферирана млечна киселина и калциев лактат в овулите води стойност на pH (киселинност) от около 4,5 (киселинност) на получения крем. По този начин Vagisan Cremolum Овлажняващи овули допринася за поддържането на здравословна вагинална среда.

Снимка: vagisan.com

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране