Дебатът в страната започна след призив от страна на партията на Зелените за един вегетариански ден (Veggie Day) в седмицата във всички служебни заведения за хранене.

„Няма храна, която сама по себе си да е нездравословна или която човек не бива да яде. Месото е важен източник на полезни вещества", коментира говорителката на диетолозите в Германия Антие Гал, цитирана от bolenzdrav.com.

Животинските протеини се усвояват от организма по-пълноценно в сравнение с растителните. Затова Германското сдружение по хранене не препоръчва придържане към строго вегетарианско меню. Допълват обаче, че един ден без месо е напълно в реда на нещата.

Месото е важен източник на протеини, витамин А, B1 и B12, желязо и цинк. Ключово за пълноценното хранене е количеството мръвка, което слагаме на масата. Прекаляването с месото може обаче да повиши нивата на лошия холестерол, на пурините и наситените мастни киселини. Затова Германското сдружение по хранене препоръчва консумацията му да се ограничи до 300-600 г седмично.