Някога хората са ходили боси и това е носело своите рискове - наранявания, убождания, изгаряния, инфекции, ухапвания. Кожата на краката е пригодена за по-екстремно излагане на външни фактори, но защитната й реакция е свързана с образуване на допълнителен слой епителни клетки, които я загрубяват, за да намалят риска от разкъсване на целостта й.

Чорапите и тесните обувки не винаги са в състояние да съхранят мекотата на кожата. Много често те са точно причина за създаването и задържането на различни патогени, като гъбички, поради запаряването и затруднението на адекватното проветряване на краката.

От момента на прохождането си, малкото дете вече започва да търпи промени върху кожата на стъпалата си. Ноктите се втвърдяват постепенно и започват да се проявяват изменения на местата, където обувките са нанасяли дискомфорт.

Жените през лятото обръщат по-голямо внимание на ходилата си. И това е разбираемо - обувките, които ползват, често са отворени, а в немалко от случаите се ходи и бос. Ползите от босото ходене са единствено, ако то се извършва върху пясък, дребен чакъл или трева, като се спазват, разбира се, всички мерки за безопасност. Тогава, подобно на акопресура, се стимулират центрове, разположени по повърхността на ходилото и масажът, който естествената походка извършва върху него, стимулира имунната система, подобрява кръвоснабдяването, може да донесе и огромни ползи върху сухожилията и структурните дефекти на табана.

Но как изглеждат ходилата и пръстите на краката ни, след като свалим затворените обувки, които сме носили повече от 8 месеца?

Много често петите са загрубели, ноктите са втвърдени, а кожата около тях се лющи на малки, досадни кожици, които електрическите пили, дори и пемзата, трудно отстраняват. Не случайно графиците на салоните за педикюр в летните месеци са препълнени. А покрай грижата за краката неимоверно място заема и грижата за ръцете.

Как да се погрижим, за да имаме перфектни стъпала и нокти?

  1. На първо място, краката винаги трябва да са сухи - особено между пръстите. Влагата, задържана там е естествен резервоар на патогени. След баня, басейн, плаж и процедури, трябва грижливо да се подсушава тази зона, която при много хора, поради анатомична обусловеност, пръстите на краката са в по-плътен контакт помежду си.
  2. Редовно трябва да проверяваме стъпалата и пръстите си за рани, впити нокти, разранени мазоли, екземи и болезнени зачервявания, както и подувания. Хората, страдащи от диабет, трябва да избягват ходенето боси.
  3. Когато имаме задебелени, мазолести участъци и напукани пети, най-добрата грижа, която можем да приложим, е в продължение на месец периодично да почистваме загрубялата кожа с пемза, фина електрическа пила или да оставим краката си в ръцете на медицински педикюрист. Рязането с популярния уред, който прилича на картофобелачка, е абсолютно противопоказен и може да доведе до сериозна увреда на тъканта и инфекция.
  4. Кисненето на краката в топла вода, докато "гъбясат" е всъщност начин да изсушим кожата в последствие. Краката трябва да се държат толкова, колкото ще е необходимо на ноктите да омекнат, за да бъдат изрязани по-лесно. Петите за този период от време вече ще са напълно готови за почистване. Солите за вана, хидратиращият сапун или просто чиста топла вода са напълно достатъчна мярка.
  5. Когато се използват кремове и лосиони за крака е добре да се знае, че те не се нанасят между пръстите, имено за да не създават условие за задържане на влага там.
  6. Джапанките без анатомична подметка, гуменките и равните обувки тип "балерина" са неподходящи за всеки крак. Стъпалото има естествена извивка, която обувката трябва да подсигури допълнително. В противен случай могат да се превърнат в риск за деформации на ходилото, преместват центъра на тежестта като натоварват твърде много пръстите на краката, както и глезените.
  7. И естествено, не носете обувки, които са малки за номера на крака ви, както и такива, които са прекалено тесни!

СПА за крака

Грижите, които изброих вече касаят оптималното здраве на стъпалата и пръстите на краката. Но лятото трябва да носи както удоволствие, така и естетика. Състоянието на кожата на краката е въпрос на специална грижа. Има множество продукти, които с готовност я подсигуряват, но те изискват след прилагането им да стоите известно време неподвижни, докато активните съставки проникнат дълбоко, а след това и докато краката ви изсъхнат.

Има обаче вече разработени маски за крака, които са взели предвид това неудобство и са го превърнали в релаксиращо преживяване и комфортно удоволствие, без да ограничават движението ви.

Всичко, от което се нуждаете, са 15-20 минути.

Иновативната технология на IROHANATURE DOUBLE CAPA представлява чорап, който създава подобен на сауна ефект, при който се повишава микроциркулацията и чрез загряване на кожата активните съставки, с които е напоен слоя, прониква по-бързо и по-дълбоко в клетките. От двата пласта материя горният е непропусклив, а вътрешният е напоен с масла и други активни съставки.

Продуктите можете да намерите във веригите магазини на DM или да си ги закупите online от магазина на вносителя.

Снимка: IrohaNature

Разнообразие за всяка нужда

Двете маски, налични у нас, са за различни нужди.

Снимка: IrohaNature

Едните са охлаждащи и са изключително полезни за края на работния ден или след дълга разходка, или екскурзия. Те успокояват и освежават уморените и тежки крака, като същевременно хидратират и подхранват кожата. Чистата им формула се състои от 93% сертифицирани съставки от естествен произход, в които отсъстват алергени и парабени, и са подходящи за любителите-вегани.

Сред основните им съставки е ментата, която действа като мощно противовъзпалително средство и предлага незабавен охлаждащ ефект, а маслото от Шеа е допълнителен хидратант, който освен това подхранва и подобрява еластичността на кожата. В маската се съдържа също уреа, която хидратира в дълбочина като подпомага задържането на вода в кожата и по този начин стимулира деленето и възстановяването на кожните клетки. В продукта има още Витамин Е и други 11 натурални екстракта.

Снимка: IrohaNature

Другата маска е разработена по същата технология, но тя посреща нуждата на дамите с по-загрубели и сухи ходила. Тя омекотяват грубата кожа и възвръщат еластичността й. Хидратиращият и антиоксидантен ефект подхранва и подобряват вида на стъпалата и ноктите. Също така балансира пигментацията и детоксикират кожата.

В нея освен урея, активно присъстват масла от арган, карите, макадамия, обогатени с 16 натурални екстракта + фитоестрогени.

Аграновото масло помага за възстановяване на защитната функция на кожата и я подхранва в дълбочина. Маслото от карите има хидратиращи и антиоксидантни свойства, богато е на витамин E, каротен, алантоин и ненаситени мастни киселини, които придават енергия на клетките и ги възстановяват.

Аналогично на тази маска на пазара вече има и същите съставки, предназначени за ръцете под формата на ръкавици.

Доказателства?

Учена съм да пиша на база медицина на доказателствата. Съставките в маската доказано работят по начина, по който са описани, но при природните продукти има огромно значение концентрацията, синергичното им действие, видът, в който се приемат и много други подробности, които правят разликата между два продукта с уж еднакво съдържание.

Скептицизмът е полезно качество за моята професия. Оставям преценката на вас, но със сигурност ентусиазмът ми по писането на тази статия би отсъствал, ако не се бях запознала с ефекта преди това.

Снимка: IrohaNature


Материалът е подготвен със съдействието на IrohaNature.