Авторите на изследване за ползите от пиенето на вода прегледали резултатите от 11 предишни проучвания. Тя установили, че хората, които пият две чаши вода преди хранене, губят средно по 800 грама повече в сравнение с тези, които не приемат допълнително количество течност.

Водата потиска чувството за глад и помага на желаещите да отслабнат да ограничат приема на калории, обяснява Бренда Дейви, професор от Вирджинския технологичен институт.

Тази идея е подкрепена от предишно проучване, установило, че жените, които пият повече вода, докато спазват диета, губят повече килограми в сравнение с тези, които приемат под един литър вода дневно.

Ребека Мукелбауер от Колежа за обществено здравеопазване в Берлин подкрепя идеята, че водата дава усещане за ситост и е най-вероятната причина за благоприятния ефект върху теглото.

Тя обаче изказва и друго предположение - за предизвикана от водата термогенеза. Това означава, че самото пиене на вода повишава енергийния разход на тялото. Идеята обаче не е достатъчно добре проучена.

Експертната препоръка към възрастните е да приемат средно около 2,5 литра вода на ден, като общото количество се набавя от храна, обикновена вода и други напитки.