Учените проследили данните на над 700 хиляди мъже. От тях проличало, че онези от тях, чиито пулс при покой в младежките им години e бил от 60 или по-малко удара в минута, имали 39% по-висок шанс да станат престъпници.

С много по-чисти криминални досиета се оказали мъжете, чиито пулс на младини бил най-малко 83 удара в минута. Хората със забавен пулс също така били изложени на 25 процента по-висок риск от извършване на престъпления, които не са свързани с насилие, пише БТА.

Известно е, че хората с по-бавен сърдечен ритъм по-рядко се поддават на емоции и изпадат във възбудено състояние. Поради тази причина те са по-склонни да търсят необичайни приключения и да рискуват.

Апатичният пулс при покой често беше свързван с антисоциално поведение при децата и подрастващите. Но досега не беше известно, че той може да бъде и индикатор за насилствени действия в по-зряла възраст. Именно това установи екипът на Анти Латвала от института "Каролинска" в Стокхолм.

Учените използвали данни от 710 264 мъже в Швеция, родени между 1958 и 1991 година, които били проследени в продължение на период, достигащ до 35 години.