Последните месеци, през които животът ни коренно се промени, показаха, че грижата на имунната ни система е една от най-важните задачи и тя не трябва в никакъв случай да бъде спорадична, а постоянна.

Пандемията от Covid-19 още по-силно подчерта важността на силния организъм и необходимостта от укрепване на естествения ни имунитет.

През голяма част от времето имунитетът ни няма нужда от специално "подсилване" и естествено се справя с бактериите и вирусите, атакуващи ни отвън. Организмът си набавя необходимите витамини и минерали от храната, но понякога стресът, непълноценното хранене и недостатъчният сън могат да доведат до отслабване на имунната система и тогава се нуждаем от подкрепление.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че витамин C, витамин D3 и елементът цинк имат основна роля в стимулирането и подпомагането на имунната система. Всички те участват в състава на VITAMIX Витамин С + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДЕПО, като FORTEX допълни с минерала селен.

Снимка: FORTEX

Какво е важно да знаем за тези витамини и минерали?

Витамин С

Витамин С играе важна роля в жизнените процеси на организма, като универсален активатор на клетъчния метаболизъм и без съмнение е един от най-известните участници в борбата с настинките и вирусите. Действа като антиоксидант, неутрализирайки свободните радикали и намалява опасността от възпаления и заболявания. Нещо повече - приемът на витамин С е необходим в периоди на силно физическо и умствено натоварване. Той понижава риска от изтощение на надбъбречните жлези, които помагат на организма да преодолява стреса. Човешкият организъм, обаче не може да синтезира този така важен витамин, затова трябва да го приемаме чрез храната си или чрез доказани хранителни добавки.

 

Снимка: FORTEX

Цинк

Цинкът е един от микроелементите, необходим за правилното функциониране на всеки организъм и за здравата ни имунна система. Този минерал действа като "диспечер", който контролира правилното протичане на процесите, важен за белтъчния синтез, участва в клетъчното делене и синтеза на ДНК.

Цинкът регулира адекватното производство на цитокините - тези малки молекули, които играят съществена роля в имунологичния отговор на организма, като осигуряват защита от микроорганизми и чужди белтъци, но също играят основна роля при възпаление и алергична реакция. Това са изключително важни процеси при боледуване, особено при вирусна инфекция. Цинкът също не се произвежда и съхранява в организма. Поради това е от първостепенно значение да си го набавяме ежедневно.

Селен

Селенът е микроелемент от особена важност за правилното протичане на биохимичните процеси в съединителната тъкан. Той е важен за доброто функциониране на имунната и сърдечносъдовата система. Подпомага имунната система в борбата с вирусите и патогените, тъй като в комбинация с него белите кръвни телца, антителата и макрофагите се активират и осигуряват по-ефикасна имунна защита. Така също селенът е един от най-мощните антиоксиданти, участва в редица ензимни процеси и играе важна роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Снимка: Shutterstock

Витамин D3

Наричат витамин D - "слънчевият витамин", защото се синтезира в кожата под действие на ултравиолетовите лъчи. Витамин Д3 допринася за нормалната абсорбция на калция и на фосфора, от значение за развитието и поддържането на здрави кости и зъби.

През студените и мрачни есенни и зимни дни, организмът ни не може да си набави необходимото количество витамин D. Това води до намаляване на имунитета и по-чести вирусни инфекции. Нещо повече - учените вече доказаха, че острият дефицит на витамин D увеличава вероятността от развитие на тежките форми на коронавирусната инфекция.

VITAMIX Витамин С + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДЕПО е продуктът със сигурната комбинация за сезона. Съдържа всичко необходимо в една ДЕПО таблетка, т.е. таблетки с удължено освобождаване за по-добро усвояване на активните съставки. Продуктът е подходящ за дългосрочно приемане.

Снимка: FORTEX

VITAMIX Витамин С + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДЕПО допринася за нормалната функция на имунната система, защитава клетките от оксидативен стрес, намалява чувството на отпадналост и умора, допринася за нормалната когнитивна функция и освен за добър имунитет, подобрява състоянието и при умствено и физическо натоварване.

*Материалът е с продуктово позициониране