По данни на Световната здравна организация /СЗО/ проблемите със сърдечносъдовата система са най-разпространената причина за смъртта на жителите на Земята. През 2008 г. например над 17 милиона души са починали от инфаркт или други болести на сърдечносъдовата система, а до 2030 година броят им може да нарасне до 23 милиона.

Лей Ян от университета на Питсбърга (САЩ) и неговите колеги са направили голяма крачка към намаляване на смъртността от сърдечни болести, като са получили сърце от препрограмирани стволови клетки на човек. Ключова стъпка към решаването на тази задача е било създаването на специални "заготовки", т.нар. MCP-клетки, способни да се превръщат в три ключови тъкани на сърцето - гладки мускули, стени на съдове и в т.нар. кардиомиоцити, основни мускули на органа.

Друг важен компонент на методиката на Лей Ян и неговите колеги е "скелетът" на сърцето, който е направен от стар орган. За целта учените са го обработили с комбинация от химикали, които са унищожили клетките и са оставили само съединяващия ги "скелет". След това "шаблонът" е бил запълнен с клетки-"заготовки" и специални препарати, регулиращи техния ръст.

За седмица голяма част от тези клетки е проникнала в "шаблона" и се е закрепила за него. След 20 дни даденият "скелет" се е превърнал в пълноценно сърце, пропускащо през себе си кръв и съкращаващо се 40-50 пъти в минута. Една от следващите задачи на учените е да проверят дали могат да използват тази методика за получаване на част от миокарда на човека.