Учени от Нюйорксия университет установиха, че консумацията на алкохол рязко променя микрофлората в устната кухина, което води до болести на венците и до някои видове рак, съобщава в. "Метро".

Специалистите взели образци от микрофлората на устата на 1044 човека на възраст 55-78 години. В рeзултат на изследванията били сравнени показателите на 270 въздържатели, на 614 умерено пиещи и на 160 постоянно употрeбяващи алкохол.

Учените установили, че при хората, употребяващи спиртни напитки, се наблюдава изменение на микрофлората и увеличение на бактери, като Bacteroidales, Actinomyces и Neisseria. Отбелязва се, че Bacteroidales предизвикват възпаления, гнойни рани и водят до развиването на злокачествен рак. Actinomyces са причинители за актиномикоза и ендокардит, а Neisseria съдържат в себе си възбудителите на гонореята и менингита.

Употребата на алкохол снижава колисеството на необходимите за организма лактобацили, което води до развиване на рак на устната кухина и на органите от храносмилателния тракт.