В нея се съдържат тимол и етерично масло с притовигъбични и антисептични свойства. То спасява при ухапвания от насекоми, при изгаряния и рани. Освен това етеричното масло в мащерката действа като диуретик, подобрява храносмилането след приема на тежка храна.

Билката подобрява настроението и прогонва умората. В листата й има много калий, а също калций, желязо, селен и манган. Изобщо мащерката с право може да бъде наречена универсално лекарство за всякакви болежки. Тя е ефикасна при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария).

Мащерката има и противовъзпалително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Успокоява болката и нервите, притъпява сухата кашлица. Мащерката има положително влияние при безсъние, лек е срещу ниско кръвно и някои кожни заболявания.

Съдържащото се в билката желязо е необходимо за образуване на червени кръвни телца. В растението се съдържа още витамин А, отличаващ се с антиоксидантните си свойства. Той е важен за здравето на кожата, за зрението. Известно е, че продуктите с флавоноиди като витамин А и бета-каротин предпазват от рак на белите дробове и на устната кухина.

Жабуркането с отвара от мащерка е полезно при кариеси и възпаление на венците. А чаят с мащерка помага и при менструални спазми. Мащерката е била широко използвана и в древността. Римляните твърдели, че тя е отличен лек срещу меланхолия. Те я окачвали заедно с рози в домовете си, заради прекрасния аромат. Древните египтяни са използвали мащерка, докато са балсамирали мумии.