Човешкото тяло не произвежда и не се запасява с витамин С. На ден са му необходими 40 милиграма, за да могат клетките нормално да функционират и да се лекуват. Витамин Е помага за поддържането на структурата на клетките. Мъжете трябва да получават по 4 милиграма витамин на ден, а жените - по 3 милиграма. Но в таблетките има 100 пъти повече витамини.

Учените са давали на полевки от въпросните витамини в продължение на два месеца. Продължителността на живота на тази група гризачи е била сравнена с тази на контролната. Оказало се, че средствата, призвани да удължат живота и да предпазят от болести, са го намалявали. Професор Колин Селман от университета на Глазгоу смята, че витамините, разбира се, влияят на свободните радикали, помагат на организма самостоятелно да се възстановява, да се бори със стареенето. Високите концентрации обаче са токсични.

Много по-безопасно е недостигът на витамини да се компенсира с храната. Разнообразното меню, състоящо се от полезни продукти, е в основата на всичко. Що се отнася до негативния ефект на витамините, за него учените говорят отдавна. Бе установена например връзка между витамин Е на таблетки и рака на простатата.