Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, съобщи сайтът Лента, като цитира данните от проучване на Американската кардиологична асоциация.

Мащабното изследване, в което са взели участие 63 867 жени и 35 512 мъже, е проведено в периода между 1990 г. и 2014 г.

В началото е установено, че участниците не страдат от сърдечни заболявания, рак и от други хронични болести. На всеки четири години те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с диетата и с начина си на живот.

Учените констатирали, че при участниците, които са консумирали по повече от половин супена лъжица зехтин на ден, рискът от сърдечно-съдови заболявания е намалял с 15% , а от исхемична болест - с 21% .

Консумацията на подобно количество зехтин обаче не влияе на риска от инсулт, сочат данните от изследването.

Снимка: iStock by Getty Images

"Целта ни беше да проучим дали по-голямата консумация на зехтин се отразява добре на сърцето на американците", обясни Марта Гуаш-Фере, която е ръководител на изследването.

Положителното въздействие на зехтин за намаляване на риска от сърдечни заболявания вече са показали проучвания, направени в средиземноморски държави, пише БТА. Потреблението на зехтин там е доста по-голямо от това в САЩ.