Учените от медицинския факултет на Станфордския университет стигнали до извода, че представителките на нежния пол са еволюирали така, че по-добре да оценяват хумора, докато мъжете - да го произвеждат.

Не случайно силният пол използва хумор, за да спечели нова партньорка, а тя оценява високо умението да я разсмиват. От друга страна във връзките мъжете често стават жертва на женските закачки и по-трудно могат да преглътнат гордостта си, поставени в глупава ситуация.

В еволюционно отношение жените от зората на времето са преценявали генетичното здраве на евентуален партньор по способността му да ги разсмее.

Изследователите от Станфордския университет провели тестове с група от момчета и момичета на възраст между 6 и 13 години. На участниците в експеримента били показвани смешни видеоклипчета със спъващи се хора или животни. Били им прожектирани и неутрални филмчета с природни красоти.

По време на експериментите мозъците им били подложени на ядреномагнитно сканиране. Докато възприемали смешните клипове, мозъците на момичетата показали много по-висока активност от тези на момчетата в средния дял и в областта на амигдалата. А това означава, че представителките на нежния пол са изпитали много по-интензивни положителни емоции.

"От нашите проучвания констатирахме за пръв път, че възприятието на хумора според пола съществува още от най-ранна възраст", пише в своя публикация станфордският екип в изданието "Social Neuroscience".

Учените твърдят, че селекцията на партньор по чувството му за хумор е по-ефективно при жените, тъй като "техният мозък, и особено делът, който се стимулира при възнаграждение, е по-подготвен да реагира на подобни въздействия".

Предишни проучвания установиха, че дамите намират мъжете с чувство за хумор за много по-атрактивни от останалите, припомнят от БТА.