Адвокатите на Меган Маркъл, съпругата на британския принц Хари, поискаха от съда да се произнесе без процес в нейна полза за накърняване на неприкосновеността на личния ѝ живот по делото, което тя води срещу таблоид, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Аргументът на адвокатите е, че издателят няма перспективи да спечели.

Бившата телевизионна актриса от САЩ съди издателя "Асошиейтед нюзпейпърс" за публикуваните откъси от писмо до баща ѝ Томас Маркъл от август 2018 г. във в. "Мейл он сънди". Тя твърди, че това е нарушило неприкосновеността на личния й живот и авторските ѝ права.

От вестникът са казвали, че херцогинята с охота е обявявала друга лична информация, когато това е било в унисон с интересите ѝ, както и че е оправдано да бъдат публикувани части от писмото като отговор на интервюта, давани от нейни анонимни приятели пред американското сп. "Пийпъл".

На започналото двудневно изслушване в лондонския Върховен съд адвокат Джъстин Ръшбрук поиска да бъде произнесено решение по съкратена процедура, което според закона позволява делото да бъде разрешено без същински съдебен процес. Той настоява, че в. "Мейл от сънди" е нарушил етичния кодекс, по който работи британската преса и случаят повдига "смущаващия въпрос" кой контролира съдържанието на частно писмо - "дали това е авторът на писмото или редактор във в. "Мейл он сънди".

"Отговорът на този въпрос може да е само един", независимо дали авторът е херцогиня или обикновен гражданин, каза адвокат Ръшбрук на изслушването, което протича дистанционно заради пандемията от Covid-19.

Публикуването на писмото е "накърняване на личния ѝ живот, на семейния ѝ живот и на кореспонденцията ѝ", настоява той.

В писмената аргументация пред съда от в. "Мейл он сънди" изтъкват, че Меган е очаквала съдържанието на писмото да стане публично, и дори и да има права за ненавлизане в личния ѝ живот, по-силни от тях са правата на вестника за свобода на словото.

"Случаят е съвсем неподходящ за съкратена процедура. Съществува несигурност по редица важни факти, които могат и трябва да бъдат проучени с процес" изтъкват от вестника.

Процесът трябваше да започне миналата седмица, но беше отложен по молба на Меган по поверителни причини.

Ако след двудневното разглеждане на искането съдията се произнесе в полза на Меган Маркъл, случаят ще приключи без право на обжалване.