Актрисата Андреа Райзбъро смята, че дискусията, предизвикана от изненадващата й номинация за "Оскар", е "необходима", пише БТА.

Британската актриса смята, че кампанийният процес остава толкова "язвително ексклузивен, колкото винаги е бил" и че филмовата индустрия е "отвратително неравнопоставена по отношение на възможностите".

Райзбъро изненадващо се нареди сред претендентките за най-добра актриса, когато миналия месец бяха обявени номинациите за наградите "Оскар". Британската актриса беше номинирана за ролята си в независимия филм "Лесли".

Въпреки подкрепата на много големи холивудски имена, филмът преди това не беше попадал в полезрението на големите церемонии по раздаване на награди. Това накара американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда "Оскар"-ите, да предприеме разследване на тактиките на кампанията.

В първите си коментари след обявяването на номинациите Андреа Рийзбъро сподели пред "Холивуд рипортър", че ситуацията е "объркваща" и че тя все още "осмисля случилото се".

"Кампанията за наградите е толкова язвително ексклузивна, колкото винаги е била", каза тя.

"Все още не знам кои мерки най-добре ще насърчат равните възможности. Работя за откриването им и ще продължа да го правя".

След направеното разследване американската киноакадемия каза, че кампанийната тактика, използвана от "Лесли", "предизвиква безпокойство", но не дава основание номинацията на Райзбъро да бъде отменена.

"Не само има смисъл подобна дискусия да бъде предизвикана, тя е и необходима", каза актрисата пред "Холивуд рипортър".

"Филмовата индустрия е отвратително неравнопоставена по отношение на възможностите. Благодарна съм за дискусията, защото трябваше да се случи", допълва актрисата.

Снимка: Getty Images

В "Лесли" Андреа Райзбъро играе ролята на самотна майка, която става алкохоличка, след като печели от лотарията, преди животът й да се промени, когато собственик на мотел й предлага работа.

Звезди като Кейт Бланшет и Мишел Йео, които също са сред тазгодишните номинирани за "Оскар" за най-добра актриса, по-рано изразиха подкрепата си за изпълнението на Райзбъро.

Наградите на американската кино академия ще бъдат раздадени за 95-и път на 12 март на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис.