Би Би Си поднесе извинения на бивша детегледачка на принцовете Уилям и Хари заради "неверни и злонамерени" твърдения, отправени по неин адрес като част от опита на журналист да получи ексклузивно телевизионно интервю с принцеса Даяна, предадоха информационните агенции.

Александра Петифър, известна и като Тиги Лег-Бърк, се яви пред Върховния съд на Лондон в четвъртък за публично извинение от Би Би Си заради неверни твърдения, че е имала връзка с принц Чарлз, докато е работила като негов личен асистент през 1995 г.

Адвокатът й каза пред съда, че обвиненията са причинили "сериозни лични последствия за всички засегнати".

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви каза, че корпорацията се е съгласила да плати "значителни щети" на Петифър. Би Би Си "не успя да отговори на трудните въпроси" за това как е получено интервюто с Даяна, добави той.

"Бих искал да използвам възможността да й се извиня публично, а също на принца на Уелс, на херцозите на Кембридж и Съсекс за начина, по който принцеса Даяна беше измамена и последвалото въздействие върху живота им", се казва в изявление на Дейви.

Уилям и Хари остро критикуваха Би Би Си, след като разследване установи, че един от журналистите, Мартин Башир, е използвал измама, за да си осигури интервю с Даяна през 1995 г.

В него тя направи признанието "бяхме трима в този брак", имайки предвид връзката на принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Откровеният й разказ беше гледан от милиони хора и предизвика шок в британската монархия.

Адвокатът на Петифър, Луиз Принс, каза, че бившата бавачка не е знаела източника на обвиненията срещу нея в последните 25 години. Но сега изглежда вероятно да са възникнали като част от усилията на Би Би Си да осигури интервюто с Даяна.

Неверните твърдения - включително, че клиентката му е забременяла с бебето на Чарлз и е направила аборт - изглежда използват предишни фалшиви медийни спекулации, каза още защитничката.

Дейви каза, че Би Би Си никога повече няма да излъчи интервюто с Даяна или да даде разрешение на други телевизионни оператори.

След заседанието Александър Петифър изрази разочарование, че е било необходимо предприемането на съдебни действия.

Би Би Си вече плати обезщетение на бивш сътрудник на Даяна, както и на експродуцент в корпорацията, уволнен, след като предупреди редакторите за фалшиви документи, които Башир е използва.