Двама бивши членове на британската пънк група "Sex Pistols" съдят вокалиста Джони Ротън за правата да използват песни на групата в телевизионен сериал, посветен на легендарните пънкари.

Китаристът Стив Джоунс и барабанистът Пол Кук искат песните на групата да се използват в телевизионния сериал "Пистъл" ("Pistol") по мемоарите на Джоунс. Ротън, чието истинско име е Джон Лайдън, определи поредицата като "непочтителна" и отказва да даде разрешение това да се случи.

Едмънд Кълън, адвокат на Джоунс и Кук, каза пред съдията от Висшия съд в Лондон в четвъртък, че по силатана споразумение в групата от 1998 г. решенията за лицензионни искания ще се вземат на базата на мнозинство. Ротън обаче настоява, че разрешителните за използване на музиката на групата не може да се издават без негово съгласие.

Според Кълън първият басист на групата Глен Матлок и наследниците на заменилия го Сид Вишъс подкрепят позицията на Кук и Джоунс. Вишъс почина през 1979 г. на 21 г.

Марк Кънингам, адвокат на Ротън, в писмени аргументи до съда посочва, че мемоарите на Джоунс показват вокалиста във "враждебна" и неблагоприятна светлина и съдържат определения на Ротън като "дразнещ малък нахалник, който ... винаги иска още и още".

Джони Ротън / Джон Лайдън

Снимка: Getty Images

Делото продължава следващата седмица.

Групата "Sex Pistols" е създадена в Лондон през 1975 г. и скандализира британската музикална сцена с песни като "God Save the Queen'' и "Anarchy in the U.K.", припомня БТА. Бандата се разпада през 1978 г., след като издава само един албум.

Телевизионната продукция, режисирана от Дани Бойл, трябва да се излъчи догодина. Бойл е носител на "Оскар", режисьор е на "Трейнспотинг" и "Беднякът милионер".

Джони Ротън / Джон Лайдън

Снимка: Getty Images