Над 3500 светлини озариха Обединеното кралство и 54 държави от Общността на нациите в чест на 70-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет Втора, предадоха информационните агенции.

Тя лично се включи в церемонията за запалването на светлините в замъка Уиндзор, където напоследък предпочита да пребивава.

По случай юбилея беше изработен макет на земното кълбо от сребро, платина и злато, изобразяващо страните от Общността на нациите. Докосвайки го, 96-годишната Елизабет Втора запали сигналните светлини в замъка Уиндзор и в Бъкингамския дворец, пред който за тържествата беше издигната специална композиция, наречена "Дърво на дърветата".

Високата 21 метра конструкция е с метален ствол и 80 клона, върху които са закрепени саксии с 350 вида дървета, растящи в Обединеното кралство. След залез слънце композицията "Дърво на дърветата" беше обляна от светлини, а на фасадата на Бъкингамския дворец се появиха портрети на кралицата, направени в различни периоди от нейното управление.

Снимка: Getty Images

След това, под музикален акомпанимент, сигнални светлини блеснаха в цялата страна, като бяха осветени Лондонската кула, кралските замъци в Шотландия и Северна Ирландия и четири от най-високите британски планински върха. Церемониите бяха съпътствани от фойерверки и изпълнения на хорове, музикални и танцови състави.

Снимка: Getty Images

Американският джазмен и носител на награда "Грами" Грегъри Потър пя на площада пред Бъкингамския дворец, където беше принц Уилям.

Честванията на платинения юбилей продължават в Обединеното кралство днес с тържествена служба в лондонската катедрала "Сейнт Пол".

Елизабет Втора обаче няма да присъства, тъй като е почувствала "дискомфорт" по време на военния парад в четвъртък, съобщиха от Бъкингамския дворец. В последните месеци кралицата има проблеми с опорно-двигателния апарат и това наложи тя значително да ограничи публичните си изяви.

След като си свърши работата, кралицата се оттегли в покоите си

Снимка: Getty Images