Киану Рийвс е спечелил повече пари от "Матрицата", отколкото всеки друг актьор във филмов франчайз, пише "Daily Mail".

58-годишният актьор изигра компютърния програмист Томас А. Андерсън, известен още като Нео, във всичките четири режисирани от Уашовски научнофантастични блокбастъра, включително най-новия "Матрицата: Възкресения".

Според отчетите след успеха на филмите, Киану задминава колеги като Том Круз с "Мисията невъзможна" и Робърт Дауни Джуниър в "Отмъстителите", и може да бъде коронован като най-печелившия актьор сред великите филмови франчайзи.

"Матрицата" спечели 171,4 милиона долара в страната и 466,6 милиона долара в световен мащаб от прожекции в кината, а имаше сравнително скромен бюджет от 63 милиона долара.

Снимка: Официален плакат на филма / Warner Bros

Според все пак неокончателния списък на актьори, които са получили 30 милиона долара или повече хонорар за работата си в една продукция, както съобщава LadBible, Киану е бил възнаграден с 156 000 000 долара от франчайза.

На второ място са Брус Уилис, Том Круз и Уил Смит, за които се твърди, че са спечелили $100 000 000 приходи от филми.

През 2021 г. "Variety" описа непрекъснато променящия се пейзаж на заплатите на филмовите звезди в ерата на стрийминга и тогава стана ясно, че Рийвс е спечелил между $12 и $14 милиона като основна заплата за "Матрицата: Възкресения".

Тази цифра е само с няколко милиона повече от 10-те милиона долара основна заплата, която Рийвс спечели за филма, който стартира поредицата - "Матрицата" от 1999 г.

ABC през 2006 г. разкри, че Рийвс е спечелил още 25 милиона долара от допълнителни сделки от първия филм.

Снимка: Стопкадър YouTube

Филмът събра колосалните 467,2 милиона долара в боксофиса, затвърждавайки го като един от най-успешните научно-фантастични продукции.

Въпреки че заплатата на Рийвс за "Презареждане" и "Революции" не беше разкрита, "Celebrity Net Worth" твърди, че той е заработил над $120 милиона в бонуси от двете продължения.

Киану спечели прилична сума от ролята си в хитовите филми, но не само за себе си - щедрият актьор даваше доста пари за добри каузи през цялата си кариера. Той е прехвърлял хонорари и на колегите си от екипите за специални ефекти и дизайн на костюми.