Звездата от култовата британска комедийна група "Монти Пайтън" е починал на 77-годишна възраст, това предаде неговият агент.

Вижте снимки на Тери >>

В официално изявление, публикувано от семейството на актьора, се пише:

"Дълбоко сме натъжени от факта, че трябва да обявим смъртта на нашия обичан съпруг и баща - Тери Джоунс. Той почина вечерта на 21 януари 2020 г. на 77 г. след дълга, изключително смела, но и често съпътствана с чувство за хумор битка с рядка форма на деменция. В последните му мигове до него бе съпругата му Ана Содърстром. През изминалите няколко дни неговото семейство и близки приятели бяха постоянно с Тери, докато той издъхна в дома си, разположен в северен Лондон. Всички загубихме един любезен, забавен, мил, креативен и истински любящ мъж, чиято безкомпромисна индивидуалност, безпощаден интелект и изключителен хумор са доставили удоволствие на безброй милиони през 6 десетилетия. Работата му с "Монти Пайтън", неговите книги, филми, телевизионни предавания, стихотворения и други произведения ще живеят завинаги. Ние - съпругата му Анна, децата Бил, Сали, Сири и останалите членове семейството, бихме искали да благодарим на прекрасните медицински специалисти, които положиха изключителни грижи за Тери и направиха последните няколко години не само поносими, но често и радостни.

Надяваме се, че един ден тази болест ще бъде изкоренена изцяло. Молим личното ни пространство да бъде зачетено в този чувствителен момент. Нека благодарим, че живяхме в присъствието на изключително талантлив и щастлив човек", се казва още в изявлението.

Тери Джоунс е роден на 1 февруари 1942 г. в Уейлс, Великобритания. Започва да режисира горе-долу по принуда, защото все някой от "Монти Пайтън" трябва да го прави. Най-големият парадокс е, че макар останалите от групата оценявали усилията му, изпитвали известно възмущение от фатка, че трябва да бъдат командвани от човек, който виждали като равен. Това води до множество шеги с Джоунс. Например, Ерик Айдъл постоянно го нарича "най-скучния мъж на планетата". Едни от най-запомнящите се роли на Джоунс са тези на жени на средна възраст с тънък глас. Автор е на няколко книги за средновековна история и много детски книги. Режисьор е на редица филми, сред които са "Erik the Viking" и "The Wind in the Willows".

През 2016 година Джоунс посети България като специален гост на София Филм Фест.